Friday, March 16, 2012

Gymboree With Me.. How To Calculate?

Sorry ye, entry sebelum ni, bagi sikit je introduction sebab masa tu aku dalam kereta nak balik ke KL.. hehe.. Tiba-tiba tengahari tadi terfikir macam comel je seluar, topi for boy.. Tu yang terus dapat idea, apa kata open orders untuk siapa yang berminat.. :) Tak fikir banyak kali, nanti tak jadi.. hehe.. Seriously I’m in love with their cloths.. Boleh buat baju raya jugak!

gymboree2

Okaylah, tanpa buang masa mari aku explain macam mana nak kira.. Bear in mind, I am not taking any profit.. Just sharing with kawan2 yang minat.. And for this time, I limit the total purchase of USD325 only.. Banyak tu dapat barang.. hehe.. Let’s say kalau terlebih, we see how lah..

sneakers Aku amik contoh kasut nilah, sebab aku suka sangat kasut gini.. haha.. Harga dia dalam tu, USD7.69.. Conversion in MYR is RM3.10.. ni berdasarkan bank charge kat credit card..

So, dalam RM23.84 untuk kasut tu.. Murah, kan? Kan?

Postage from US to Malaysia this time, aku nak pilih Express Delivery, cepat sikit within 5 working days.. Since aku tetapkan total ialah USD325, the postage fee will be USD65.. Don’t worry, aku ada discount voucher.. So, discount tu aku gunakan untuk tolak postage nanti.. So, postage will be advised later.. Hopefully, tak payah bayar postage.. :P

gymboreepostage

Dah sampai Malaysia, jumlah yg lebih RM500 (termasuk harga shipping) kena add 10% custom tax.. Jadi, kasut tadi tu, RM23.84 tu, tambah lagi RM2.38.. Postage(yang aku akan bgtau) pun kena 10% tau..

Bila kastam dah check, aku akan appoint Pos Malaysia amik kat Kastam KLIA dan hantar kat aku.. Upah RM50 (dibahagi sama rata antara kite).. Kemudian, step terakhir, Poslaju ke alamat masing-masing, postage fee RM6.00..

Faham tak penerangan aku ni? Roughly, macam tulah cara pengiraaannya.. hehe.. Nak terang lebih2 tak pandai.. :

Jadi, mommy-mommy sekalian, yang mana berkenan, boleh email kat aku details: Nama item (cth Bug Slip-On Sneaker), URL of that item, dan saiz sekali.. Size in US standard.. So, tengok betul2 ukuran.. Ada dalam centimeter jugak..

My email is emelia_khamis(at)yahoo(dot)com

Aku kena amik order dulu sampai cukup quota, then baru boleh bagi harga sebenar.. Sebab nak kira postage semua tu.. Then, barulah korang bank-in that amount kat aku.. Anything tak faham, let me know okay!

Apalagi, mari kita penuhkan shopping cart.. hehe.. :P

Note: last order is on Saturday 24th March, 11am..

Ops, kena tukar date, boleh tak bagi senarai before kul 3pm petang ni? Sebab Fill-A-Bag sales ni akan abis pada 18 Mac, US time.. Huhu.. Aku baru tahu.. Nnti takut harga dah tak sama mcm kite tgk ni.. Probably lagi mahal.

13 comments:

Farah Ikin said...

macam berminat .... nanti nak tgk2 lu mana yg berkenan...kalau mcm ni lebih jimat ekkk...good idea!! :)

Uwa said...

wah menarik menarik! nanti i kasi usya website tu dulu..

Fathunnajah said...

i dh email... check it out ye... TQ

sayahappyslalu said...

Farah Ikin,
yes, jimat sikit:) kalau ada yg berkenan bgtau. i will close bila quota dah penuh.

Uwa,
usya cepat pls.. hehe..

Fathun,
okay, dah check dan reply. thanks ye.

jiejah said...

alamak..dh terlepas...huhuhu

Siti Asiah said...
This comment has been removed by the author.
akhma said...

ala..baru je jumper blog nih, so next time kalau ada lagi....inform yer... nak join jgk.. ;)

sayahappyslalu said...

akhma,
ada lagi.. this 14th April.. nanti saya update dalam blog..

'AsYiKiN MoHaMeD said...

if barang kita dah sampai ke kastam mesia, diaorang akan contact kita camana yer untuk inform tentang benda tu?

sayahappyslalu said...

Asyikin,
Kalau pakai standard shipping, kastam akan inform (dgn surat) yg barang ada kat kastam..

In my case, express shipping, fedex akan settlekan dgn kastam.. Nnti kite bayar je tax dgn fedex.. Biasa tax mahal sikitlah, sbb dia dah charge dlm tu..

'AsYiKiN MoHaMeD said...

selalu berapa hari bila barang dah sampai dia akan inform yer? saya check barang dah smpi klia n saya rasa org tu hantar standard delivery ja..

sayahappyslalu said...

Tak sure. Biasa lama jugak nak dapat surat kastam tu. sbb dia hantar by post.. Hari tu i xde rumah, kena collect kat post ofis surat notification kastam tu.. Lepas dari tu, i dah tak guna standard shipping. Troublesome for me

'AsYiKiN MoHaMeD said...

ok..tq for d info..i guna alamat opis..hehe