Monday, March 19, 2012

Conversion From YES 4G Prepaid To Postpaid..

Recently, asyik dengar kat TV and terpampang kat website YES 4G tentang Unlimited Postpaid plan yang ditawarkan.. Kawan aku pun ada cakap kat FB dia guna unlimited plan ni.. Aku jadi confuse, aku ni pakai postpaid ke, prepaid selama ni? Puaslah bertweet-tweet dengan YES 4G Care Line tanya macam-macam.. And finally, aku baru tersedar yang aku menggunakan Prepaid Plan.. Pay As You Use, katanya.. Yelah, setiap 3MB data yang digunakan, caj dia 9 sen..

Selama ni, aku pakai dalam 3GB data sebulan.. Around RM90.. Kira okay lagi, sebab lagi murah dari Unifi, RM149.. Signal YES 4G laju kat rumah, so aku sayang nak terminate.. Aku pun bukan guna hardcore download2 pun.. Just nak update blog, nak post gambar Tupperware, tweet-tweet, online banking etc.. :P

yes

Then, bila terdengar fasal Unlimited Postpaid Plan ni, lagilah aku teruja.. Tak sabar-sabar aku ajak husband aku pergi tukar.. Yeah, very easy.. Bawak IC and YES huddle (modem).. Isi borang tukar dari prepaid ke postpaid.. Isi detail yang diperlukan, selesai.. Aku tak sign contract sebab dah ada huddle sendiri.. Kalau yang baru nak sign up, kena ikat contract.. Aku kena bayar RM150 for registration & activation.. Ni normallah, mesti kena bayar.. huhu..

And now, we got 4GB data (full speed) hanya bayar RM68 sebulan.. Kalau lebih guna, takde charge apa pun, cuma speednye slow ajelah.. Jimat, kan? Aku suka jimat-jimat ni.. So, that balance of money, aku boleh pi online shopping.. hahaha..

yes3 Just now, aku sign in account aku.. I can see the data balance.. Terlebih MB tu, sebab ada credit aku yang terlebih, so dia transfer jadi data..

yes2

I am a happy customer :) Harap takde masalah..

10 comments:

Mohd Hafiz Hassan said...

Lama dah berminat nak pakai Yes 4G, cuma tengah pikir nak amik prepaid atau postpaid, sebab kalau postpaid xdapat call guna allocation data, prepaid boleh.. tapi postpaid xlimit kalau dah abis kuota huhu.. pening2... saya nak pakai yg hundle tu..

agak2 kalau surf2 biasa pakai postpaid 48 cukup x? 1.5gb data?

sayahappyslalu said...

Mohd Hafiz,
saya pakai yg RM68.. sbb selalu surf biasa2 pun dah dekat 3G guna data.. memang tak download apa2 lah.. kalau RM48, mcm tak cukup je.. nnti speed dia limit and very slow..

Nana Hussin said...

tengah pening sebab kat rumah unifi xde coverage..tapi takut sebab baca macam2 komen pasal Yes 4G..rupanya yang prepaid punya tu yg mahal..thanks kak for sharing.. sangat membantu..:))

sayahappyslalu said...

Nana Hussin,
Yes 4G ni pun kena tengok kawasan jugak.. Kalau takde coverage sangat, memang tak guna jugak..

najmi rosli said...
This comment has been removed by the author.
najmi rosli said...

tumpang tny la.agak2 nak bkk mobile site ngan nak bkk fb kat laptop tu laju x kalau da abes quota?

sayahappyslalu said...

Najmi,
Sangat slow.. Huhu..last month abis quota sblm due date, mmg slow nak load website..

najmi rosli said...

penah try x bkk dgn fon time abes quota tu?sbb najmi da ad student plan.nak pakai postpaid sbb nak huddle nak gna utk fon n device2 lain.^.^

sayahappyslalu said...

Najmi,
pernah.. mmg lambat load jugak.. twitter okay kot.. FB mmg mcm tak jalan.. hihi

najmi rosli said...

akhirnya...huddle milik saya!haha.dah p beli da td.tp xlarat nak amik huddle XS.amik yg itam je