Monday, April 4, 2011

The First Carpet In The House…

Last weekend, balik dari Ikea, terus singgah kat kedai2 perabot area Sri Petaling.. Kat Ikea, takde carpet yang colour kitorang nak.. So, alang-alang tengah beria cari carpet, my hubby pun ajak gi situ.. Ada satu aje kedai carpet orang Pakistan kat situ..

IMG_1779 Haikal cranky, baru bangun tidur dan tak dapat susu.. Susukan sekejap dalam kereta, lepas tu okay, good mood balik.. ;)

IMG_1784

Tengok punya tengok, akhirnya jumpa jugak yang berkenan.. Pilih yang saiz kecik aje untuk letak kat ruang tamu.. And, itu merupakan carpet pertama di rumah kami.. Actually, aku tak suka sangat ada carpet ni sebab perangkap habuk.. Lagi-lagi ada baby, tak berapa elok kan.. Tapi, bila fikir2, rasa tak syok pulak bila orang datang rumah duduk kat lantai yang tak beralas.. Sejuk punggung.. hehe.. So, beli dululah satu yang kecik, boleh jugak menyerikan rumah..

Baru aku tahu, nak rasa carpet tu best ke tak, kena letak bawah dan pijak.. Kalau rasa guna tangan aje, memang tak sama.. Tu yang orang kedai tu turunkan carpet2 tu, bagi kitorang pijak..

IMG_1783 Abis mat Pakistan kena punggah carpet dia.. Kalau tak jadi beli, confirm dia marah dalam hati sebab dah buat dia susah payah.. hehe..

Bila balik rumah dan bentang kat hall, my hubby cakap carpet tu kecik sangat… Bagi aku okay aje.. Tak payah besar2, susah nak menyapu rumah.. Bila nak sapu atau mop, senang aje terus gulung dan sandarkan kat dinding.. Lagipun, ada carpet ni, bolehlah bagi Haikal praktis jalan atas tu.. Dia takut nak jalan atas lantai, takut terjatuh agaknya... Lagi satu, Haikal suka golek2 kat bawah bila ada carpet..

IMG_1799 Lepak dengan papa.. Kalau takde carpet, memang tak mahu dia duduk golek2 atas lantai..

IMG_1795 Tengah main “cak-cak” kat cermin tv cabinet..

4 comments:

suzieradzali said...

ak pon beli kapet kat kedai y same!!! melayang wei wet ak....smpi umah xletak pon kat mana2 sbb mcm prefer lantai berkilat~~~hahahaha

sayahappyslalu said...

Jauhnya beli carpet. Senawang xde jual carpet ke?hehe.

Em's Family said...

kak mira setakat ni carpet jakel lah.. lepas tu laki kak mira, kalau tawar macam nak pengsan dia tawar hehehe..

memang pun carpet ni berhabuk.. tapi kan sejak menjak ade rainbow yang mahal kejadah tu (huhu, sebab jumpe yang lebih kurang same function yang jauhhhhhhhhhhh lagi murah, agak tensi di situ).. memang amat berguna... and honestly, kerisauan habuk adalah sikit kurang :)

sayahappyslalu said...

kak mira,
husband saya pun kaki tawar menawar.. hihi.. selalunya, saya pilih aje mana berkenan, pastu biar dia tawar sampai puas hati.. saya pergi tengok barang2 lain.. hihi..

rainbow tu memang mahal gilerr.. nantilah, ada rezeki cari yg sewaktu dengannya..