Monday, April 25, 2011

14 Months…

IMG_1997 Di Port Dickson semalam.. Baru bangun tidur.. Excited nak mandi swimming pool Smile

Haikal genap 1 tahun 2 bulan semalam.. Terlewat pulak nak tulis tentang his 14th months milestones kat sini sebab tak sempat.. Lagipun internet kat rumah ni kadang2 on off ikut suka dia.. Sebelum ni tak pulak macam ni.. Okay, enough about it..

So, on his 14th months, boleh dah nak consider Haikal as a toddler, kan? because he now can walk by himself! hehe.. Tapi, tak tegap sangat berjalan tu, terkedek2 dan sangat berhati2.. :) Keep up your good try baby! Kadang2 tu bila lambat sangat berjalan nak kejar mama, dia terus merangkak.. Barulah laju sikit.. hehe..

Okay, move on to his milestones:

  • He now can pronounce “Ayah”.. Kat rumah babysitter, husband kakak tu, anak2 dia panggil Ayah.. Haikal pun terikut sama.. Kat rumah pun panggil “Ayah.. ayah..” Itu pun ikut mood.. :P
  • Bangun pagi, mesti cari mama dulu.. Let say aku tengah mandi, dia boleh melalak kuat2 pastu turun katil dan berdiri luar pintu bilik air dan ketuk2.. So, bayangkanlah macam mana nak mandi dengan tenang dalam tu.. Baru masuk tak sampai 5 minit dah terkejar nak keluar sebab kesian anak melalak kat luar.. Itu dinamakan mandi koboi ye, puan-puan.. haha..
  • Sekarang ni, sikit-sikit “Ama.. Ama..” panggil mama.. Nak biskut, nak air, semua panggil “Ama..”
  • Sudah faham apa kite cakap and when we give direction, he tends to follow it.. Suruh amik botol air dan minum, suruh simpan toys dalam basket, dah boleh haraplah anak aku ni..hehe.. Kalau air tumpah, bagi tissue kat dia, dia lap-lap lantai tu.. hehe..
  • Walaupun faham apa kite cakap, tang buat sepah pun bagi kat dia.. Kite kemas dapur, dia kemas bakul susu dia.. Abis terabur botol susu, toiletries etc.. Serius, kadang2 tak larat nak kemas, aku biarkan aje.. Rak buku kat bilik pun dia punggah, apatah lagi baju2 yang dah dilipat.. Papa Haikal yang selalu susun balik..
  • Pantang dengar lagu, mesti joget.. So cute!
  • Bila tanya “Mana nose?”, he will point to his nose :)
  • Sangat suka senyum as always! Yes baby, you cherish my life.. I’m soooo grateful.. Alhamdulillah..

3 comments:

Rina (◕‿◕)✿ said...

miss him a lot!

chantek said...

such a lucky boy to have a loving mother like you

sayahappyslalu said...

rina,
nanti kite jumpa lagi.. :)

syahirah,
thanks :)