Wednesday, July 4, 2012

Online Shopping via HopShopGo…

Ada yang tanya dan nak tahu tentang shopping dari US menggunakan HopShopGo (HSG), I will redirect you to this blog – Iza ThePinkStilettos .. Very detail and easy to understand explanation, so I am not gonna repeat the same thing.. *Malas nak taip sebenarnya.. hihi*.. In fact, aku baru je try sekali, so better refer kepada yang lebih pakar.. :P

Just to share my first experience kat sini.. Aku guna BuyForMe option, so HSG akan belikan barang aku with their credit card.. Don’t forget, they charge 10% on top of the item’s price.. Make sure, masa kite bagi link, saiz dan harga tu, letak harga yang dah lepas diskaun (if ada any diskaun code) dan letak sekali discount code dalam Special Instruction column.. Bila dah place order, HSG will inform dan terus charge dari Paypal account kite..

IMG_1204

After that, tunggu sampai barang ke HSG.. Dari HSG dia akan post ke Malaysia.. Kat sinilah aku problem hari tu.. Ralph Lauren hantar ke HSG guna kotak besar.. Then HSG charge aku untuk barang 1.2kg (3 pasang kasut) untuk shipping 5.5kg punya barang, sebab volumetric size kotak tu besar.. So, harga shipping ikut volumetric tu.. Nak tahu berapa? Harga barang baru USD57+, tapi shipping ke USD62.. Pfftt.. haha..

Tapi aku tak bayarlah USD62 tu, mahal lagi shipping cost dari barang aku.. huwaaa.. I asked the customer service to repack my items.. Mula-mula tu, macam tak boleh.. But I insisted! They let me know, once they open the package, takde any insurance or tak boleh buat any claim kalau apa2 berlaku.. So, aku kata tak apa, teruskan.. Asalkan harga shipping lagi murah dari harga kasut-kasut tu.. Bear in mind, repack charge is USD10.. Yeah, they are making profit everytime you ask them to do something.. kikiki.. Okaylah, lepas repack semua, harga shipping ialah USD47.. Time tu ada USD10 discount, so aku kena bayar US37.. And there goes first USD20 Gushcloud earnings, bayar shipping HSG.. hehe..

That’s about it.. :P

Note: Ice Age 4 in cinema starting 12th July, jom bawak anak-anak :)

1 comment:

Jouhari Ali said...

tengok kat viabox. Takde repacking fee