Monday, February 1, 2010

Tak Minum Power Root, Tapi Boleh Menang…

Last week, I got an SMS from this strange number: 017-894xxxx. Message nya berbunyi begini:

From: “POWER ROOT” SDN. BHD.

TAHNIAH! SimCard Anda telah berjaya memenangi Cabutan Bertuah RM10,000.00. Hub Office Talian: 017-864xxxx. Terima Kasih.

Kalau aku selalu minum/beli Power Root or Kacip Fatimah ke, ada jugaklah sikit2 nak percaya message macam tu.. Tapi, memang tak pernah beli pun.. Jadi, buat tak layan ajelah SMS macam tu.. Mana ada orang nak bagi duit free-free.. Betul tak? Risau pulak nanti call, kena “baca2” ke apa.. Zaman sekarang bukan boleh percaya sangat..

Pagi ni, when I checked my Yahoo! email, there is one message in my Spam Mailbox.. Tajuk email : “Dear Valued Customer, please confirm your identity”.. Sekali tengok memang macam email from CIMB Bank (selalu jugak email from validated sender masuk Spam).. Tapi, bila check betul2, memang ternyata email tu tak boleh dipercayai..

cimb2 

Kenapa tak boleh percaya? Sebab bile aku letak cursor kat Link “CIMB Clicks Internet Banking Login” tu, link yang keluar ialah: cimb

Memang bukan valid CIMB link, kan? This kind of link, if we click on it and try to login, it will store our username and password.. Tak fasal2 dia boleh login our bank account.. If ada orang yang pernah tiba2 hilang duit dari account, one of it, sebab ini lah.. So, berhati-hati ye.. Jangan tertipu.. For your info, mana-mana bank tak ada buat begini untuk verify identity ke atau update information ke..

5 comments:

iedaLUVsham said...

aku baru dapat semalam msg dr coca cola, sama cam ko punya, org skang dh pandai la..takde sape nak percaya

erie said...

confirm tipu...
jgn caya...

Didi Nadhirah said...

pernah dapat gak tp tak pernah amibil pusing

aTuLaDawiYah said...

emai-email mcm tuh dipanggil phising email..

for more info pasal online banking : http://www.cybersafe.my/adult-banking.html

aritu department atul ade wat talk pasal isu nih.. mmg bahaya kalu kita tak aware psl isu nih.

ezzati said...

ovious sgt..xleh pecaya sekarang ni..