Monday, February 8, 2010

Breastpump Dilemma… But, Don’t Get Cheated…

Mana satu yang okay ye? Janganlah bagi cadangan Medela Free Style ye… Yang itu, aku tau sangat2 bagus dan puas hati kalau beli, but, it is totally out from my budget.. :P Now, I’m considering between Medela Swing or Spectra 3.. In my mind, dah set to go for Medela Swing.. Pernah tengok kawan pakai dan dia cakap sangat okay.. Senang nak bawak ke ofis jugak.. Ada jugak orang suggest Spectra 3, okay jugak breastpump tu.. harga pun cheaper than Medela Swing.. Double pump lagi.. But, bagi aku Spectra 3 tu, a little bit bulky.. Haish, tak tau dah, pening2 mana nak beli.. hihi..

Pernah aku try search in google cari mana tau ada orang jual Medela Swing dengan harga murah.. Then, I found this one person kat dalam Mudah.com.my.. Selling Medela Swing for RM500.. Excited la konon, sebab murah dari yang orang jual.. aku try contact melalui email, cakap berminat.. dia cakap dia kat kampung la, nak jual sebab bisnes ada problem.. Dari advertisement tu, dia cakap dia di Seremban.. Aku bagitau aku kerja di Senawang ni, so, senang la jumpa and aku boleh bayar COD.. Lepas tu, terus tak dapat reply dari dia.. I feel something fishy there.. And I tried googling her name, Syarifah Syaqira bt Syed Syukri.. Tak tahu nama betul ke tak sebab nama ni guna untuk email shasya.ss@gmail.com. You know, what I found? Orang yang sama telah menipu ibu-ibu yang nak beli breastpump ni.. Kejinya.. Sampai hati tipu orang yang berniat baik nak susukan baby mereka.. Nasib aku tak tertipu.. Alhamdulillah.. Kalau tak nangis la, hilang duit begitu aje..

Nak baca tentang this person lebih lanjut, boleh baca kat forum SusuIbu.com ni..

So, hati-hatilah ye wahai ibu-ibu atau bakal ibu.. Kalau nak beli Medela brand, boleh beli dari orang yang dipercayai.. Yang aku tahu setakat ni, Naza Sulaiman (Aja) sebab Aja ialah kawan kepada kawan aku.. Jangan kerana nak murah sangat, akhirnya tertipu dan terus tak dapat apa-apa..

18 comments:

~ZuE~ said...

haah Kak zue pon dh tau psl org ni.. ms tu tgh sibuk2 nk beli breastpump jg laa last month.. tp mmg dh set nk beli ngn Aja tu since recommended from my colleague.. and alhamdulillah dh smpi pon bpump nye last Friday :)

n@m@n said...

my wife using Ameda old version..double pump..

599 je..

spectra berat kan?

cynta said...

emy...

kngah suggest go for medela swing... mmg mahal skit... tapi.. yang jenis nih ada stimulation... meaning dia rasa macam baby tengah menyusu... so susu pun kuar banyak...

satu lagi.. kngah suggest beli sendiri kat kedai medela.. kat belakang de palma hotel ampang.... yang online bukan tak bleh beli.. tapi.. pump nih kan mahal.. biar berbaloi kita beli kat tempat yang mmg boleh dipercayai... lagipun... kalau beli kat kedai dia sendiri.. nnt dia tunjuk cara2 penggunaan dan penjagaan yang betul.. senang kalau2 nnt rosak... dah tau kat mana nak repair... puas hati...

kngah bagi tau nih atas experienced sendiri... mula2 kngah beli pump yang murah je... konon mana2 pump pun sama... tapi... hakikatnya... sangat tak sama... skrang kngah dah pakai medela swing... alhamdulillah.. baby kngah sampai sekarang masih nyusu badan..

kngah ernie

tinakhamis said...

kejinya orang tu...bahaya jugak yer bisnes online nih...desperate nak duit laa tu...hati2 emy nak beli online nih...tak leh caya sgt org skrg...

This is .... said...

kak zue,
barang mahal2, better cari orang yang boleh percaya.. hah, dah boleh la try breastpump baru tu.. hehe..

n@m@n,
pernah tengok Ameda brand kat outlet Susuibu.com di Bangi.. Ramai jugak orang guna.. Spectra tu, tak sure berat ke tak.. just, dia besar dan not very compact..

kak ngah,
thanks for the info.. berapa harga kak ngah beli medela swing tu?

cik kart,
memang tak tahu malu la orang tu.. makan duit orang lain.. memang kena hati2 la berbelanja secara online ni.. so far, aku takde bad experience lagi la beli online..

cynta said...

emy..

kngah beli rm799.. mmg mula tu terasa mahal.. tapi.. sangat berbaloi...

for you better beli masa first week bersalin.. sbb at least warranty still new... lagipun.. masa pantang mmg masa yang paling sesuai mengumpulkan stok susu yg terbanyak... sbb time tuh baby blom minum banyak and yet susu kita plak makin banyak productionnyer....

This is .... said...

kak ngah,
betul tu.. itu retail price.. Aja jual RM649..

shakeymirza said...

saya pakai spectra 3..ok la jugak..
tapi mcm lagi bes kalau manual dgn tgn..susu lagi byk kuar..huhu

Hanis Kamis, MIB said...

puan,
spectra 3, kat sue lunatots.com pun ada jual.in fact, dia ada buat review pasal tu dalam blog dia.maybe u boleh baca ..
just sharing..

LynnDa @ PeNg said...

emy ko nyaris nk jadi mangsa..
nasib baik dia kat kampung masa tuh..
and ko tergerak hati plak nk search nama dia ekkk...

Queen said...

owwh..sangat bahaya....skang tengah search about BP ni..so maish belum ada xp..

ErnIe said...

internet banyak sgt penipuan.. better beli dr kedai je.. even mahal, tp puas hati..

This is .... said...

shakeymirza,
wow, manual pakai tangan? saya takde experience.. so tak pasti cara tu berkesan untuk saya ke tak.. nak practice skrg pun, tak boleh lagi.. hehe..

Hanis Kamis, MIB
Thanks for sharing.. nanti saya baca review tu..

Peng,
Tulah.. Walaupun biasa beli online, aku sometimes ada ragu2 juga.. Maklumla.. orang yang kite tak kenal..

Queen,
Yes, pls be careful..

Ernie,
Memang ada segelintir yang tak jujur.. Boleh beli online, tapi, kena make sure dah betul2 kenal dengan penjual.. Aku prefer online, sebab tak payah pegi kedai.. plus, I like to get it with cheaper price.. Boleh save sikit for something else....

aien5283 said...

Aku gune Spectra 3.. 300 plus jek. Sgt comfortable.. Hari2 aku angkut gi opis, ok jek :-) Tp skang tdk lagik sbb Mukhlis x BF dh..

Pensil Magik said...

saya pun tgh dilema.. nak beli spectra semalam test rasa mcm sakit sket kat nipple tapi of cos dia punay suction adjustable.. medela swing single pump je.. sebb seblom ni dahguna double .. so rasa tak best bila single... so camne eh..

sayahappyslalu said...

Pensel Magik,
saya tak layak bagi suggestion sebab saya baru guna medela swing.. so far, so good.. dah setahun dah.. tapi ada jugak dengar orang cakap ameda okay.. better than spectra 3.. maybe u boleh survey jugak..

aishah said...

Salam, dasatnye ada org sanggup nak tipu ibu2 menyusu. Alhamdulillah, sy dpt fully breastfeed sampai skrg anak dh 1thn 10bln, and insya Allah usaha utk anak kedua. skrg sy pengguna setia medela freestyle, and sy tak nafikan ramai kwn2 kata medela swing pun dah ok (bergantung pd bujet n jenis kerja kita). Lps sy dah dpt fully breastfeed smpai kini, teruja nak bantu all mummy out there yg struggle juga nak beli pump yg MANTAP n OK, supaya dpt bantu fully breastfeed. so skrg sy ada jual medela swing RM595 and medela freestyle RM1499 (tgk www.myhafsah.com). Insya Allah tiada penipuan disitu and boleh COD di bandar sri putra@shahalam@ TTDI, KL. untung takde byk, yg penting semua org dpt fully breastfeed and anak sihat, cerdik n cergas utk longterm..and semuanya kerana Allah, bukan sebab n niat yg lain. fully BF ni hak baby..sian dia. Happy breastfeeding all mommy out there! selamat berpuasa..byk2 mkn kurma ye (ikut pengalaman kurma blend dgn susu sgt bantu hasilkan susu masa puasa n maintain energy kita smpai ke petang)

sayahappyslalu said...

aishah,
thanks for sharing.. saya masih breastfeed baby, tapi tak sepenuhnya.. memang susu ibu yang terbaik!