Wednesday, September 30, 2009

Buku Merah Klinik Kerajaan...



Akhirnya, berjaya jugak buat kad/buku merah ni.. dari early pregnancy nak pegi buat, tapi, asyik tangguh aje.. mula2 tak tahu tempat kat mana.. then, my hubby tunjukkan jalan gi sana.. before raya hari tu, aku buat appointment utk first checkup.. since aku duduk kat Balakong ni, kena pegi kat area Balakong la.. so, once in a month, aku akan masuk keje lambat sikit la, sebab nak pegi klinik waktu pagi.. those yang duduk area Balakong tapi tak tahu jalan nak ke Klinik Desa Balakong ni, boleh click to this map.. (Credit to my hubby!)

Aku datang awal jugak, before kul 8.00pagi, tapi, klinik dah penuh.. kebanyakannya ibu mengandung.. ada jugak yang bawak newborn baby utk checkup.. aku tunggu ajelah giliran, walaupun bosan, sambil baca buku yang aku bawak dan perhatikan gelagat orang2 sekeliling.. macam2 ragam.. ada yang salah nombor giliran, tertukar buku rekod, yang cakap macam nak gaduh dengan misi pun ada.. tersenyum jelah aku tengok.. Tiba giliran aku, kena amik darah.. nurse cakap ok.. blood pressure pun ok, berat aku dah 50.5kg.. naik sikit.. time bulan puasa hari tu, 48 kg.. pastu kena tunggu giliran lagi, masuk bilik lain.. nurse bagi consultation, check heart beat baby and check whether aku ni sesuai untuk breasfeed my baby or not.. so, bolehlah plan awal2 ni, kumpul duit beli pump.. :) and, after that kena tunggu giliran lagi, kali ni last checkpoint la, kena jumpa doktor pulak.. jumpa doktor sekejap, then kul 10.00am settle.. next appointment will be end of this month.. aku prefer pegi sendiri aje, tak payahlah hubby temankan.. kesian pulak tengok suami2 orang berdiri kat luar, tunggu their wife.. kang, lama sangat, ada yang muncung pulak.. hihi..

This situation sangatlah berbeza dengan klinik swasta.. Appointment pun boleh datang during weekends, pastu tunggu tak sampai 15 minit, dah dapat jumpa doktor.. Jadi, starting this month, aku buat dua checkup dalam satu bulan.. kat swasta and kerajaan skali.. sebab plan nak bersalin di Hospital Pakar An-Nur di Bangi.. seronok tau pegi klinik, especially time buat ultrasound (kat govt. takde ultrasound :( baru ingat nak buat free.. :P).. tak sabar nak jumpa baby and say hi.. hehe.. yang tak syok, time kena amik darah.. aku takut, memang nervous sangat..

4 comments:

yginsaf4 said...

congrats dapat baby tewww..
ehehe, salamm aidilfitri maaf zahir bathin..

This is .... said...

hi, thank you.. selamat hari raya juga!

Qis said...

amy, congrates! aku xtau kau dah mengandung. tahniah!!!

This is .... said...

kid, terima kasih.. kiranya, ko sorang jelah yang tau, antara ramai2 ahli kumpulan "Gagak Togel" haha...