Tuesday, July 23, 2013

Organize Stuff In Drawers…

Sangat bosan dan mengantuk hari ni.. huhu.. Nak tulis blog pun rasa takde mood.. Please help!

Just sharing few photos yang aku jumpa dari hasil browsing, googling.. And I love to search in Pinterest too.. Ada banyak benda menarik kat sana.. Nak pin-pin sendiri, tak reti pulak.. kehkeh..

How do you guys store your kitchenware, spices, utensil, bakeware etc? These below photos are just some ideas.. Ada yang aku suka! Lets go one by one..

Spice Containers:

kitchen-drawer-organization-ideas-015-500x500
Jar bentuk bulat macam ni makan banyak space.. Kena buat custom hole pulak nak letak dia.. Macam leceh sikit, kan?

xxxx
Yang biasa kita jumpa orang susun macam ni.. Botol dia kecik-kecik ajelah, kalau tak, tak comel nak baringkan macam tu..

IMG_0124
I love this one the most! Tapi tak tahulah bekas apa dia guna ni.. Ada idea tak where I can get these? Google-google pun tak jumpa exactly like this..

Bila keluar jalan-jalan, aku survey-survey containers yang available kat market.. Yang bawah ni, jumpa kat Aino Liwing.. Cun tu cun lah, cumanya agak bulky nak letak dalam drawer..

IMG_0676

IMG_0691

Macam ni rupa dia bila aku susun dalam drawer showroom tu.. Gigih, kan? hihi..

IMG_0693
4 biji aje boleh letak in one row..

Takpe kite teruskan survey lagi.. Semoga berjumpa yang aku berkenan tu..

Plate Holder/Organizer:

Kalau kat dapur ada banyak sangat ruang kosong, you can consider doing this in one of the drawers.. I quite like it.. Cumanya kalau contoh nak letak pinggan Corelle kan, kenalah ada 20 ke, 30 biji, baru cun nak letak sederet macam ni.. Bagi seragam.. Kena beli lagi Corelle tu nampaknya haha..

kitchen-drawer-organization-ideas-011

kitchen-drawer-organization-ideas-012
Yang ini praktikal sikit.. Just buat partition ikut saiz pinggan-pinggan kite tu.. Pinggan yang kita simpan ni, pinggan yang kita jarang pakai.. Yang hari-hari pakai, letak kat dishrack aje..

101703660.jpg.rendition.largest
Plate holder.. Tapi macam ni, aku rasa kegunaan dia takdelah maximum sangat, setakat nak letakkan pinggan-pinggan in place aje.. Dan, macam tak comel aje.. hehe.

ORG022_ZZ.JPG
The one that I am eyeing now is this.. Blum Orgaline Plate Holder.. Suitable for plates and bowls.. Dia adjustable.. Quite expensive harganya.. Kawan survey di Singapore around SGD145 for 2 pieces.. Okay, KIV dulu.. Dapat 2 dulu pun okay, bukannya pinggan ada banyak sangat pun..


Plate-holder-in-use
It is movable.. Orang datang rumah, nak jamu makan, bawak sekali semua pinggan guna plate holder ni.. Very practical..

How to store cookware:

Tak pernah pun terfikir nak buat drawer yang “nipis” macam ni untuk simpan frying pans aje.. Bagus jugak.. Kalau tengok cara simpan pan sekarang, boleh pengsan.. Semua sumbat dan stack.. Bila bukak pintu cabinet, semua jatuh.. haha..

under-oven-kitchen-drawers-2
Boleh kot letak bawah tempat plate holder tu.. Kejap, nak imagine..  

under-cooktop-kitchen-drawers-3-500x500
Yang ni simpan periuk.. Baguslah kalau dapat simpan satu-satu macam ni, tak perlu bertindan-tindan.. Nak amik pun senang..  Tutup periuk pulak disandarkan kat dinding drawer..

Sekian sahaja, idea dan keinginan aku.. Smile with tongue out

5 comments:

Rizziela said...

kalau ruang dapur luas..memang cantik sangat

Nanie Khairani said...

Nice.. Semua cantik2 belaka and praktikal.. tapi kalau dapur pun sekangkang kera je besarnya, tak dapek la kan.. :)

sayahappyslalu said...

Rizziela, Nanie,
Betul, kalau dapur besar, semua pun boleh buat.. nak tidur kat dapur pun boleh.. haha

Fizah said...

jumpa tak bekas2 y menarik? sy tgh survey gaks ni..setakat ni pakai balang tutup merah jek dulu...suke jugak idea no. 3 tu..mslh kan nk carik bekas..

sayahappyslalu said...

Fizah,
setakat ni tak jumpa lagi yg mcm tu..