Thursday, July 11, 2013

Mini Cheesecake Recipe…

Mentang-mentang ada mixer baru, semangat terlebih.. hehehe..

I love to bake, tapi malangnya kat rumah aku ni, siapa yg nak makan pun? Alih-alih akulah sorang-sorang mengunyah, pastu puji diri sendiri LOL…

Ni nak share resipi mini cheesecake yang aku buat.. Resipi asal dari kawan di Twitter guna sukatan dalam gram.. So, aku tukar jadi cup sebab aku takde kitchen scale (gonna get one soon!) hehe..

Ingredients:

For base:

6 keping McVities Digestive Biscuits (hancurkan) – I use my Turbo Chopper
1-2 tbsp Unsalted Butter – dilembutkan pada suhu bilik

Mix both together..

IMG_1087
Bahagikan sama rata mixture dalam acuan cupcake.. Kalau nak tebal, you can put more..

For Filling:

250g Philadelphia Cream Cheese (kalau beli kat supermarket, 1 ketul saiz dia) – lembutkan pada suhu bilik
1/5 cup Caster Sugar (40 gram)
1 Telur (kalau kecik, masukkan 2 biji)
1 tbsp Lemon Juice
2/3 cup Whipping Cream

1. Beat cream cheese dengan caster sugar sampai gebu
2. Masukkan telur.. Pukul sehingga sebati
3. Masukkan lemon juice dan whipping cream. Pukul lagi sehingga sebati.

IMG_1084

4. Divide evenly dalam bekas cupcake tadi..

IMG_1097

5. Bakar 20 min pada suhu 180 degree celcius.

Biar sejuk. Siap untuk dihidang. Aku chilled dulu before serving.

IMG_1131
My mini cheesecake with blueberry and strawberry topping..

11 comments:

eliyana said...

blueberry jam tu ko wat sendiri ke?camne nk wat nye?

*azni* said...

sedapnye nampak... :)

Siti Asiah said...

kecur air liur tgok bln2 pose ni...hehe, nk try watla...;)

sayahappyslalu said...

Tak. Beli kat bakery shop. Ada jual dah siap

sayahappyslalu said...

Hehe trylah. Senang aje..

sayahappyslalu said...

Simple and yummy..

Wan Ros said...

Waahhh emy sedapnye ciskek ko... nak dua ketul boleh ke?
pssstttt cun la kitchen aid pink tu...

Rizziela said...

Sdapnya..blh try ni

sayahappyslalu said...

Wan Ros,
cheesecake senang je, hehe

Rizziela,
yup u should try

~* aDawiyah *~ said...

klu adunan ni dpt bape pcs ye?kt umah ni buat besar2 nnt sy sendiri yg perabeskn hihihi

Fadzillah Mohd Fatdzil said...

Klu xde whipping cream tuh boleh gantukan dgn bhn lain tak?