Thursday, November 1, 2012

One Step Forward… A New House…

Syukur Alhamdulillah, dipermudahkan urusan pembelian rumah kali ni.. It is our second house... :) InsyaAllah, untuk duduk sampai tua nanti, kalau dipanjangkan umur.. hehe..

download

IMG_3937
Will be completed in 2014.. InsyaAllah..

Bila sebut fasal rumah, satu je yang bermain di fikiran “Location, Location, Location”.. Rumah yang duduk sekarang, for us, memang dah sangat puas hati lokasi dia.. Dulu pilih sebab dekat dengan PLUS highway.. Masa aku kerja kat Senawang senanglah aku ulang-alik tak payah redah jalan sesak dengan trafic light semua.. And now, bila kerja KL pun, pergi kerja lalu Besraya, tak jem sangat.. So, we believe we have made a good decision..

Dah hampir dua tahun duduk rumah kat Balakong ni, tiba-tiba terfikirkan fasal second home.. What triggered us? Masa last day of raya, pergi beraya kat rumah kawan hubby di Rawang.. Rumah besar, renovate dan buat macam-macam, dan buat kitorang rasa “wah bestnya rumah besar”..  Boleh tak? hehe.. From that day, hubby dah start survey on the internet about new properties, sub-sale houses etc.. About seminggu survey, during the weekend kitorang konon nak jalan-jalan je area Bangi, Kajang.. Sekali tu, sampai kat satu sales office ni, terus buat booking.. Tak tunggu-tunggu dah.. huhu.. 2 weeks after that, sign S&P and bayar deposit.. At the same time, apply for housing loan dengan few banks.. Tengok mana yang bagi pakej yang baik..

IMG_3924
Lawyer bagi penerangan sebelum sign Sales & Purchase agreement..

IMG_3923
Ewah anak aku.. Macam dalam rancangan Nat Geo Wild.. haha..

And yesterday, after deep consideration, we have made our choice for bank loan.. Sign offer letter untuk loan.. Lega dah, settle one stage lagi.. Tunggu nanti sign loan agreement and kena buat medical check-up jugak.. First time kitorang dengar kena medical check-up bagai for MRTT purpose.. 158

Dari urusan survey2, sampai ke sign offer letter tak amik masa lama.. Sebulan lebih macam tu…  Kitorang pun tak percaya secepat ni.. Bagi aku better cepat-cepat.. Takut tak jadi, nanti aku frust dan takde mood nak survey-survey yang lain.. hihi..

171

Our house location will be in Bangi.. :) A place that close to our heart.. hehe..

Mulai sekarang dah bolehlah nak fikir-fikir nak design-design untuk rumah baru nanti.. The part that I like the most.. hehe.. Berangan memang best.. Nak ini, nak itu, tapi kenalah simpan duitnya hihi..

8 comments:

Syima Emi said...

umah2 I&P ni leh tahan mahal kak emi kan... alam sari kan?

Cik Dania said...

senang nya beli rumah..

sayahappyslalu said...

Syima Emi,
Haah, Alam Sari.. hmm semua pun dah mahal2, bukan I&P aje.. huhu..

Cik Dania,
urusannya mudah kali ni, kitorang pun tak sangka.. :)

Nanie Khairani said...

Alhamdulillah... tahniah dah dapat rumah baru. Best2... :)

Wan Amira said...

another house!! wahhh alhamdulillah

D Yatie said...

ada jugak plan nak dapatkan second house. tp tgu few years ahead. br masuk rumah en. suami. hehehe. tapi x la sebesar umah kak emi..hihi...btw, salam kenal kak!

Nor Fatimah Ishak said...

nak tny sikit.. masa beli umah ni harga brp ye? nak survey2 market price skrg... sume mcm berpeluh2 je dgr. hihi. thanks in advance

sayahappyslalu said...

fatimah,
nnti PM kat FB ok..