Wednesday, February 25, 2009

Chicken Pox!!

Alala.. Kesian adik aku Sofia kena Chicken Pox.. Sejak weekend hari tu.. Aku tak balik KL, so tak dapat tengok.. This week baru tengok dia.. Aku suruh tangkap gambar dia sakit ni, nanti nak tengok.. hehe.. Sekarang ni, Sofia rehat kat rumah aje, tak pergi sekolah.. Kena kuarantin.. Mesti mengadap tv aje hari2, itu yang paling dia suka...

Aku update guna laptop kaler pink milik Recks.. Dia tinggalkan kat rumah aku, sementara dia pegi locum.. Jangan bila dia balik nanti, aku dah jual lelong sudah la.. hehe..

Friday, February 20, 2009

Virus Cinta?

Bukan virus cinta.. tapi virus computa computer... Laptop aku (kepunyaan company sebenarnya) telah dimasuki virus.. Aku pun tak tau camne boleh jadi begini, maybe there was a time I untentionally clicked on the spam email.. Biasalah curios sangat.. Curiosity kills my PC the cat.. Huhu... Bosan gile the whole weekend takde PC.. Ini bermakna aku xdapat nak online.. Main susun guli pun enggak boleh... Dahla cuti sampai Isnin.. :( Aku baca novel aje kat rumah.. xtau nak buat apa dah.. hehe..

Aku pun tak sedar yang PC aku ada virus, sehinggalah dapat satu email my IT collegue.. masa tu aku kat rumah dah.. Pelik betul nama aku sorang je dari Sbn.. Yang lain dari Camona Philippines and entah mana lagi.. Malam tu, manager aku pulak call.. bagitau jangan connect using VPN and suruh aku antar PC pagi2 esok kat IT.. Ah, sudah.. Risau aku..

So, Jumaat, pagi2 aku dah pegi hantar PC aku.. Ingatkan after dah clean virus tu, dah ok.. Tapi tak.. Ada problem sikit.. Diorang nak format PC.. Oh, no no.. Aku amik balik hard disk aku utk buat backup dulu...Aku risau bila Windows partition aku kena format, it will whack my Linux as well.. Skrg ni, aku tinggalkan hard disk tu kat lab.. Petang Jumaat tu, aku start backup and biarkan dia sbb lama sgt kalau nak tunggu.. Selasa ni, baru check.. harap2 ok la... Risaunya..

Note: Nasib Reck datang ni.. Boleh la pinjam laptop dia kejap.. :) Dia pulak amik turn baca novel.. hehe..

Tuesday, February 17, 2009

Sleepy Head..

Mengantuk sungguh hari ni.. Aku cuba tahan daripada nak tertido.. Naik juling2 biji mata dibuatnya. hehe... Inilah akibatnya bila selalu sangat cuti.. Mata pun jadi manja, asyik nak terlelap tak kira masa.. Nak cakap kurang tido, memang tak lah.. Aku tido awal jugak.. Plus, ada tidur siang.. Help me..

p/s: Masa sekolah dulu, kawan aku bagi petua suruh hisap jarum peniti yang letak kat tudung tu, kalau mengantuk.. Menakutkan, kan?.. Kalau dah rasa takut, tentu mata segar aje lepas tu.. yelah, takut tertelan jarum.. hehe..

Sunday, February 15, 2009

I'm Not Alone Tonight..

Sebabnya, cik Recks kat ada kat sini.. :) Petang tadi, kakak dia yang tolong hantar kitorang balik.. Thank you, kakak.. Plannya, nak antar aku dulu kat Senawang ni.. Then, hantar Recks balik kem.. Since Recks tak suka balik kem dia awal2, aku nak hantar dia malam ni.. Tapi, dia taknak pulak, dia nak balik esok pagi.. Share katil la kitorang malam ni.. hihihi.. Aku no problem saja.. Esok pagi la antar dia ke kem tahanan tu.. Aku cuti next day.. boleh buat part-time job as driver.. hehe.. 

So, bila dah berdua, aktiviti utama ialah makan.. hehe.. Aiskrim yang aku buat macam kak Izan bagi tu, dah abis dah kitorang selesaikan.. Ni, tengah dengar lagu pulak.. Siap pasang lagu Hindustan from cite Dil Se.. Chaiya-chaiya.. We are Hindustan fans during school.. Big time fans, no joke.. Siap goyang2 kepala lagi.. haha.. 

Thursday, February 12, 2009

Aiskrim Malaysia or Aiskrim Batang??


Mana satu yang betul ni? Korang panggil apa? hehe..

Kul 10.00pm tadi, pegi ofis jap, ada hal sikit.. Aku mintak Kak Izan teman.. Dah balik tu, aku tanya dia: "Akak ada aiskrim lagi x?" Sebab hari tu, datang rumah dia ada makan aiskrim ni.. Sedap dan lembut!.. Aku cakap, aku nak.. Tak malu betul.. hehe.. So, masa hantar dia balik, dia bagi la aiskrim 2 batang.. Yum-yum.. 

Teringat masa kecik2, kitorang (adik-beradik) panggil Aiskrim Batang.. Don't get me wrong, ok.. hehe..  Sekarang ni, dengar semua orang panggil Aiskrim Malaysia, so, aku pun dah tak guna dah term zaman kanak2 tu lagi.. Nanti orang cakap, sensored! :P

Nanti nak buatla aiskrim macam tu.. Letak yogurt drink, susu and cocktail.. Aku ada buat aiskrim milo, tapi, kesudahannya beku macam tu aje dalam peti ais.. Tunggu waktu utk dimasukkan dalam tong aje.. cet.. 

Tuesday, February 10, 2009

Me Being a "Makcik"..

Actually, I'm not that old to be called as "makcik" :)  Cuma sometimes aku selalu lupa tentang sesuatu benda/perkara la.. I hope that will not lead me to become careless or care-less.. Here are the lists of me being very forgetful (takdelah panjang mana)...

1) Masa balik rumah KL last weekend, aku guna mak aku punya handphone nak message2 dgn kwn2.. Masa tu kat ruang tamu.. Maklumla, mak punya phone byk SMS bonus.. kehkehkeh.. Dah nak tido, aku letak handphone tu dalam beg aku then masuk bilik.. Mana tau leh SMS lagi before tido.. hehe.. Tapi, aku terus tido and tak keluarkan dari beg aku.. And, finally, I ended up bringing that phone to Senawang without noticing that I was accidently have taken it.. Bad me.. I just realized when I heard unfamiliar ringtones from my room.. Cari punya cari, la... Handphone mak aku rupanya.. Ayah aku yang call, konon nak cakap dgn mak.. Tapi, aku pulak di hujung talian.. Confuse sekejap.. hehe.. Entah bila aku nak pegi hantar balik handphone mak.. Hujung bulan la kot.. Post nanti, xsampai pulak.. hehe.. Sekarang ni, total ada 4 handphones kat aku.. :P

2) Dua minggu lepas kot, aku mintak IC ayah.. Nak pegi photostat.. Dah siap fotostat, aku simpan la dlm wallet, dgn harapan nak bagi balik bila sampai rumah... Lupa pulak.. Aku bawak balik Senawang jugak... Last week, balik KL... pun, lupa jugak nak pulang balik.. Ni, ada lagi dalam wallet aku.. Ayah aku pun tak perasan agaknya.. Takde pun tanya apa2 kat aku.. Agaknya, dia pun dah lupa.. hehe.. Ini pun, cukup bulan la.. Kena letak reminder dalam handphone..

3) So on and so forth... 

Note: Ada byk lagi yang aku lupa, tapi, aku pun dah lupa apa dia.. macam mana tu? hihi..

Friday, February 6, 2009

Take A Break..

Beberapa kali aku try convert video from 3gp format to WMV.. Finally, baru berjaya.. Enjoy these following videos..
Rasa2 ada bakat tak Cik Sofia jadi pelakon iklan? haha.. Video ni ialah projek bersama antara Liana (the director) dengan Sofia Lauren (the actress).. hehe.. Aku tak tau bile diorang rakam.. Hari tu, time kat hospital tengok ayah aku, ayah yang tunjukkan video ni.. 

video

Dapat tangkap x apa yang Sofia cakap? Dia nak promote kerepek bawang tu... hehe..

Yang lagi satu ni pulak, tergelak sorang2 bile aku tengok balik.. Masa ni, Sofia baru umur 5 tahun kalau x silap aku.. Menyanyi bukan main pandai, cuma, sama ada faham atau tak aje butir2 nya.. hehe.. 

video

Bila tengok video2 ni, rasa cam nak balik rumah la pulak.. Sebabnya, petang tadi Tasha call aku, Sofia nak cakap.. Adik aku suruh aku balik sebab nak suruh balutkan buku sekolah dia yang baru cikgu bagi and suruh tulis nama skali.. Ni la keje aku setiap tahun, tukang membalut buku diorang.. hehe.. Tengoklah, macam mana esok... Dah banyak sangat cuti paksa ni, aku kena pilih2 pulak bile time nak balik rumah.. hehe.. Actually, ada benda lain jugak yang aku nak buat kalau balik KL..  Lagipun, mak aku cakap byk surat untuk kat rumah.. Inside one of them is Baskin Robbin Voucher... Nyum, nyum.. 

Note: Jom sayang, kite belanja aiskrim free... :P 

Wednesday, February 4, 2009

4 Working Days in A Week..

Starting this month, me and all my collegues will be working only 4 days in one week...  Macam best je bunyinya, kan?? Memang la best, keje sekejap, pastu dah cuti balik... Tapi, yang tak bestnya cuti itu tidak dibayar... huhuhu.. What to do.. That is one of the cost reduction plan introduced by the company.. Really hope things will be better soon.. 

Note: Cuti 3 hari, boleh buat part-time job ni... Ada x yang nak offer aku keje? hehe.. Jadi baby sitter ke.. :P