Wednesday, August 12, 2009

Image Resizer..

Aku tau ramai yang suka snap foto sama ada untuk kenang-kenangan di hari tua atau sebagai hobby.. Aku pun suka tangkap gambar :) .. Tapi, masalahnya dengan camera yang canggih2 sekarang ni, satu file dah amik space a few MB.. computer aku selalu hang-up fasal ni.. biasanya not enough memory space to store all photos.. lagi satu, very the problemo kalau nak upload gambar dalam blog or Facebook.. orang lain (aku la tu) nak bukak pun malas sebab take a few minutes to load the files..

Salah satu cara nak kecikkan gambar, sebelum ni, aku guna Microsoft Office Picture Manager.. then, guna Resize feature untuk kecikkan size gambar.. ini cara yang mudah, tapi, time consuming bile nak resize bundle of photos sebab kena buat satu-persatu.. leceh sikitlah.. bayangkan nak kecikkan gambar sampai 1000++, lenguh tangan aku!..

So, aku pun browse la cari kot2 ada software yang boleh kecikkan saiz file gambar2 aku.. And, aku jumpa this Microsoft Image Resizer.. ada banyak lagi software yang lain, tapi, yang ni lagi ok kot sebab Microsoft punya.. Saiz dia pun kecik aje, 521KB.. Nak tau camne nak guna, just click at the link.. Aku dah berjaya mengecikkan semua gambar2 lama.. biasanya aku akan cuci dulu foto before resizing the photos.. yelah, takut the quality drops.. mestilah ada pros and cons, kan..

To download the EXE file, click here.

3 comments:

karipapsayur said...

bagoss! sy da try

ErnIe said...

dulu dalam laptop aku dah ada.. pastu hilang sbb kena format balik..

~ miss femme fabulosity ~ said...

I think PIXRESIZER is the best yet simple to use :) Hef a try on it. Google PIXRESIZER