Tuesday, August 5, 2014

Renovation In Progress…

Aku selalu update dalam Instagram aje gambar-gambar renovation rumah.. You can also find it using this hashtag #ahzahlhome.. Saja je, bila nak tengok balik, senang cari guna hashtag sahaja.. Nak update blog selalu, payah nak cari masa hehe..

Planning dah start lama dulu, sejak mula-mula beli lagi.. Kitorang selalu bincang nak buat apa kat dapur, extend ke tak, kena pecah bilik ke and macam-macam.. So now the execution part pulak..

Renovation works dah start sebelum puasa lagi.. Sampai sekarang, masih lagi in progress.. So, ni aku share setakat apa yang ada ajelah.. Belum siap sepenuhnya lagi.. In fact, masih banyak lagi yang belum install..

Backyard:

Seperti yang dirancang, kitorang buat extension bahagian belakang rumah.. Bahagian tambahan ni untuk laundry area..

IMG_2329
Gambar asal.. Ada 8 kaki tanah kosong kat belakang ni.. So extend sampai habis.. Tingkap bilik 2 biji tu, guna balik untuk ruang yang yg di-extend tu.. Tingkap bilik air, alih ke tepi sebelah kiri, supaya udara toilet tak masuk dalam laundry area.. hihi..

443
In the making…

117
Inilah rupa dia.. Belum cat lagi.. Bila buat concrete slab macam ni, yang paling penting kena check water proofing dia.. Ada yang complain, air tembus masuk dapur.. Jadi kena check betul-betul masa buat.. Nanti dah pasang plaster ceiling semua, payah pulak kalau bocor.. 

381
Kenapa pintu laundry tu kat tepi?..  Sebabnya kat tepi ni ada lagi satu pintu bilik yang boleh keluar terus ke belakang, so ada laluan (macam dalam gambar tu).. Design dah mcm tu, redha ajelah, terpaksa tambah grill lagi kat situ *___*

Laundry Area:

Bahagian ni untuk letak washing machine, dryer dan ada sinki sebuah, sekali dengan cabinet.. Ingatnya aku nak letak ampaian sekali, senang sidai baju dalam rumah aje.. Pasang kipas full blast, sekejap aje kain2 aku kering hihi..

003
Wiring, piping semua dah siap buat sekali..

379
Tiles dah siap pasang.. Tak nampak sgt colour sebenar sebab belum cuci lagi.. Tingkap kecik tu, tingkap untuk my “baking area”..

Kitchen:

133
Gambar dapur asal.. Kat belah kanan ni, ada 1 bilik yang “terkeluar” sikit..

IMG_1425
Nak luaskan dapur sebab nak letak island kat tengah-tengah, dinding bilik dipecahkan.. Kalau tak pecah, laluan jadi sempit sikit dan terganggu sebab ada dinding bilik tu..

530
Nilah rupa bila dah pecah.. Ada yang tanya, tak sayang ke sacrifice 1 bilik kat situ? Aku rasa takde siapa nak tidur kat dapur kot.. hihi.. Anyway, ada 1 bilik lagi kat dapur ni yang dikekalkan..

143
Tingkap kecik (sebelah kanan) tu yang aku cakap untuk “baking area” tu, supaya cukup pencahayaan kat situ.. Walaupun bukannya baking selalu pun, tapi memang mengidamkan satu area yang aku boleh dedicate untuk baking stuffs aku.. Nanti nak buat concept apa kat situ, bolehlah buat sesuka hati.. hehe..

165
Tiles pasang ikut original code from Niro Granite, sama seperti developer bagi.. Tiles semua husband beli sendiri dari supplier.. Dapat murah sikit masa Homedec hari tu..

056
Wiring untuk dapur dah buat siap-siap ikut marking yang dah dibuat oleh contractor kitchen cabinet.. Marking ni penting supaya di kemudian hari, takde tersalah/tersenget, electrical point tak cukup etc.. Paip untuk air pun dah siap untuk island di tengah-tengah dapur..

300
Table top in progress.. Still prefer to use concrete table top.. Cumanya kali ni, material atas tu, guna Quartz.. Plaster ceiling untuk bahagian cabinet “diturunkan” sikit, so that, bila masuk kitchen cabinet, ngam-ngam kat bawah tu.. Aku berdebar jugak macam mana outcome dia nanti, harap-harap okaylah.. First time buat macam ni sebab ceiling tinggi sangat dan cabinet tu, standard height 8 kaki..

158
Tingkap panjang tu terpaksa tutup satu sebab ganggu tall unit kitchen cabinet nanti.. Sebenarnya, bahagian luar tu, aku nak letak cermin besar kat dining area, tapi tunggu dululah, kena kumpul fund lagi kehkeh..

206

Tunggu siap table top, baru orang kitchen cabinet datang untuk final measurement and aku finalize colour and all.. But for now, my kitchen will be all white.. Susah nak jaga ke tak, itu belakang kira.. hehe.. Laundry area aje tak sure lagi nak colour apa.. Nanti pergi showroom, tengok semua available colours, baru decide, insyaAllah..

382
Luas dapur dalam 20 kaki x 14 kaki kalau tak silap..

Balcony:

032
Balcony asal bersambung dengan rumah sebelah.. Jadi kenalah buat divider, supaya tak ganggu privacy jiran.. Lucky tingkap bilik tu besar dan bila tukar jadi sliding door nanti, tak nampak obvious sangat kitorang ubah kat situ.. Grill akan dipasang kat bahagian dalam bilik.. Kena grill jugak untuk keselamatan.. Tak yakin kalau rumah takde grill, walaupun pasang alarm.. huhu..

IMG_1429
Ni rupa asal tingkap yang nak pecah tu..

298
Kat luar tu tengah buat water proofing..

015
Ni rupa sliding door yang baru dipasang.. Husband purposely request ada 1 line kat pintu tu, so that dia sama design macam tingkap sebelah kiri dan kanan..

004

296
Nanti akan pasang tiles atas ni.. Kononnya nak buat artificial turfing, takut tak reti maintain aje.. Water proofing atas ni pun kena check betul-betul.. Saliran air pun sama, kalau hujan, jangan sampai bertakung atas ni, jadi swimming pool nanti.. LOL..

389
Handrail untuk balcony pun dah siap pasang.. Tinggal tempered glass aje.. Yang baju belang-belang tu, my hubby! Dah macam contractor dah haha.. He can stay there all day long untuk tengok orang buat kerja.. huhu..

012
Tiling works still in progress… Design untuk placement tiles ni semua dibuat oleh supplier tiles.. So far, sangat puas hati dengan service dia..

393
Setiap petang, selepas habis buat kerja, mesti ada orang kemas, sapu/cuci.. My hubby sangat cerewet! haha.. Nasiblah ye, dapat owner macam ni.. Bancuh simen, kena alas papan, buat kerja dalam rumah, kena alas canvas, siap contractor beli canvas baru lagi.. Laminated floor kat atas, semua alas jugak, diorang naik bukak selipar.. hehe.. Lama-lama diorang dah faham kenapa laki aku begini haha..

Plaster Ceiling:

Sebenarnya rumah dah ada complete plaster ceiling developer bagi.. Sebab tak kena dengan concept rumah, kenalah tukar lain.. Duit lagi.. huhu.. Tapi pilih yang simple-simple ajelah.. Tak suka sarat-sarat and complicated, sakit mata aku haha.. Untuk master bedroom pun tukar jadi L-box, pastu railing langsir “simpan” dalam plaster ceiling.. Bilik-bilik lain, buang cornice tepi, bagi plain aje..

119

383
L-box biasa aje.. Ni dining area, aku tengok “longkang” dia besar sangat.. Tak berkenan sebab nampak bulky.. Nanti contractor tu kecikkan jadi 4 inci.. Tunggulah hasil dia nanti macam mana..

Itu sahaja setakat ini.. Banyak lagi tak complete lagi, grill, lampu-lampu and all..

Kontraktor kitorang pilih ialah yang sama buat rumah sekarang ni.. Dah kenal, dah tahu kerja dia macam mana, memang lebih selesa deal dengan dia.. Anything tak puas hati ke, senang nak bincang.. Aku cakap dgn husband, dengan dia yang cerewet macam ni, memang kena cari contractor yang kita kenal.. Kalau tak, mau lari contractor.. Aku, kalau jadi contractor pun, confirm lari.. wakakaka.. That’s why pilih chinese contractor to deal with, complain ke apa, diorang profesional, tak amik hati.. hehe..

Ni nama contractor, in case ada yang berminat..

TIK ANN RENOVATION & DECORATION
G12AGA, Jalan Prima Saujana 2/E, Taman Prima Saujana, 43000, Kajang, Selangor
010-2316220 (Siam) – kitorang deal dengan dia

Sehingga bertemu lagi di next entry.. hehe..

15 comments:

radziah AR said...

wah, major reno tu... dulu jumpa blog ni sbb cari tentang rmh. suka tgk deko2... sekarang boleh tgk lagi ... actually saya pun baru dpt kunci ramadhan hari tu. tgh cari deko2 terkini, boleh bagi instagram? saya cari tak dapat la...

sayahappyslalu said...

Instagram ID sayahappyslalu juga

Farah Aishah Abdul Aziz said...

saya pun buat dgn tik ann, ngan kawan pun saya suggest dgn tik ann....jacky orgye...orgye suka gelak...and thanks to you..sbb awakla yg promote dia..mase awak renovate rumah first awak dulu...tq so much :)

sayahappyslalu said...

Farah Aishah,
good to know that :)

Unknown said...

as slm sis..major reno ni sama ngn apa yg ktaorg plan nk msk rumah baru nnt..bole x sis bg tahu kos keseluruhan,klu dpt nk detail costs each works hehe.bape size rumah ni,22x70 ke?...ktaorg xtahu lg budget camni berapa..hrp dpt membantu..do email me or wassap @ nadhilah84@gmail.com / 0173325950..thanks ~dila

kira maximus said...

Salam. Berapa tu buat turfing atas tu.

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

mohd hafeez said...

bandingkan harga kami, saya sedia memberi khidmat terbaik pada kadar yang mampu milik bukan mampu tengok..sila whatsapp 0127399682 BESI BERANI HD ENTERPRISE ( sa039152-x )..bumiputera

Amiirun Faizz said...

kami dari JBP MAJU CONSTRUCTION & TRADING menawarkan perkhidmatan pengubahsuaian rumah dan pembinaan rumah ..untuk maklumat langjut tentang syarikat kami ,boleh call :
013-6907173 (emy)
emel : jbp.maju@yahoo.com
website : www.jbpmajuconstruction.simplesite.com

Tenaga ENS said...

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

Hanbali said...

Assalamulaikum.. rumah mcm InP punye dev. Bleh tahu berapa kos renovate semua n kontrajtor ok tak. I plan to do same

Nor Hanim Sha'ari said...

Seronok baca blog ni...byk info berguna..
sy pon nk sharing..sini pon ada cara2 pilih kontraktor utk renovate rumah..

http://nilai-house-renovation.blogspot.my/