OUR BABY'S TICKER :)

Thursday, December 19, 2013

House Progress..

Rumah! Tahun 2014, will be exciting new year for us… Pening-pening jugaklah macam-macam nak fikir.. Redah sajalah hehe..

Based on housing loan yang dah release, progress rumah dah 80% dah.. Tengok luaran memang macam dah siap.. Tinggal sikit lagi je, final touch-up dalam rumah dan bahagian belakang rumah..

Every week, hubby pergi tengok.. Aku malas sikit, especially time petang yang panas hehe..

IMG_2203
Masa ni, aku outstaion, hubby whatsapp gambar..

Baru ni, aku pergi ikut sekali tengok rumah.. Rumah dah ada nombor! Suka, nombor cantik.. hehe

IMG_2470
Ikut plan yang asal, nilah dia layout rumah.. Rumah kitorang menghadap jalan besar, row bawah.. Itu part of consideration masa pilih rumah dulu.. Tak berapa suka menghadap rumah orang.. Sebabnya, bila family datang, banyak kereta nak park depan rumah, tak ganggu jiran-jiran.. Hari biasa, kite malas parking masuk rumah, park jelah kat depan tu.. hehe… Faktor matahari naik mana pun, salah satunya yang kitorang consider.. Takut rumah panas time waktu tengahari/petang.. Tapi sekarang ni, tak kisah sangatlah, rumah sentiasa bertutup, anak pulak suka pasang aircond.. hehe.

IMG_2476
Jalan depan rumah pun dah bertar cantik.. Lampu jalan pun dah ada..

IMG_2461
Haikal lawat kawasan..

IMG_2465
Pandangan dari dalam bilik.. Concrete slab ni, plannya nak buat balcony untuk bersantai-santai.. So tingkap bilik akan pecah, tukar jadi pintu, pasang tile dekat atas slab tu dan pagarkan guna glass and railing..

IMG_2464
Tanah belum rata lagi kat yard belakang ni.. Our plan nak extend dapur sampai hujung.. Tapi bagaimana design dalam tu, tak fikir lagilah.. Takde idea.. Kena bincang dengan contractor, dia biasa buat rumah, dia tahulah mana yang okay, mana tak okay.. Nak kena alih bilik air ke tak..

Oh my, banyaknya nak fikir.. huhu.. Target kitorang dapat kunci dalam bulan Mac or April yang paling cepatlah.. Then, baru boleh start renovation and all.. Tunggu siap semua, baru berpindah.. Lambat sikit pun tak apa.. InsyaAllah.. Harap takde apa problem..

4 comments:

Cherrie Pie Sweety said...

kat area mana ni ye. Cantikkk ;)

Suzie said...

haah buat dulu bg settle semua baru puas hati bila masuk rmh nanti

sayahappyslalu said...

Cherrie,
Kat Bangi, area GMI.

Suzie,
haah, tunggu siap semua baru masuk. tak bolehlah nak masuk dulu, then orang buat kerja. Rasa serabut nnti.

dalila said...

Wee..bestnye sis..besar plak tu..