Saturday, March 27, 2010

My Delivery Experience…

I decided not to write very detail about my delivery experience.. (Malas sebenarnya.. hehe).. Apapun, ia memang pengalaman berharga bagi aku.. Dan aku rasa semua ibu pun merasai yang sama.. Without any pain killer, epidural or induce, aku rasa melahirkan baby memang teramat menyakitkan, especially setiap kali contraction datang.. Sakit sampai air mata pun tak boleh nak keluar.. Hanya selawat dan doa yang jadi penawar.. Sesekali terlintas macam2 di fikiran “kenapa aku perlu lalui semua ini?”, “boleh tak aku nak tido aje, then bile bangun baby dah keluar?”.. huhu.. Bila dah sakit sangat, sambil usap2 perut aku cakap “baby, cepat la keluar”.. kesian kat husband sebab dia pun sampai dah tak tahu nak buat apa bile aku kesakitan..

Aku start masuk labour room pukul 8.30am, masa tu bukaan dah around 4cm.. Tunggu punya tunggu dalam kesakitan, terasa masa bergerak lambat benar.. Tenaga pun makin berkurang dan aku risau kalau2 aku tak kuat nak push baby bila bukaan dah 10cm nanti.. Bila tiba masanya, nurse ajar cara nak push (tak sempat nak pegi antenal class, baby dah keluar dulu :P ) dan sedikit sebanyak bagi semangat kat aku… And, Alhamdulillah, my baby boy keluar pukul 4.50pm, 24th February 2010 tepat seminggu selepas balik dari Bandung (Nasib tak terbersalin di sana.. huhu).. Lega dan hilang rasa semua sakit bile tengok baby depan mata.. Lepas tu, aku dah tak sedar, tahu2 dah siap semuanya..

IMG_5443 Wargh.. I Love You, Baby.. Finally, I meet face-to-face the little person that was wriggling around in my belly all this time..

IMG_5460 Saya dah siap nak pergi sekolah.. :) Nama saya Ahmad Haikal Zikry!

So, I am a mama now.. Thanks to my hubby for this wonderful gift.. Baby yang comel macam mama dia.. hehe..

3 comments:

kenwooi said...

it must be quite an experience.. glad it all went well.. all the best =)

Qis said...

Emy, congrates on your newborn ;)

This is .... said...

kenwooi,
yes, it was something i will remember forever.. :)

Qis,
Thanks.. sorry ye tak dapat dtg wedding ko..