Wednesday, March 31, 2010

Haikal Turns 1 Month…

On the 24th March, my little boy berumur sebulan… Cepat betul masa berlalu.. Cepat jugak la nanti mama kena masuk ofis balik.. wawawa..

IMG_5671 “Tolong! Lepaskan tangan saya.. Saya serabut..”

Here are the updates about Haikal at his 1 month:

  • Berat badan dah naik ke 4.6kg during his first checkup at An-Nur.. Initial weight when he was born is 3.15kg.. Pipi pun dah labuh.. :P Memang terasa lenguh bila pegang Haikal lama2.. Rasa macam Haikal dah besar 2 bulan pun ada..
  • He love mama’s milk so much.. Haikal kuat menyusu.. Mulut asyik ternganga-nganga macam mulut burung bile ada jari, kain atau apa aje lalu dekat mulut dia.. Haikal ingat mama nak bagi susu la tu.. hehe..
  • Haikal suka mengeliat dan meneran sejak lahir.. Orang tua cakap, itu tanda nak membesar.. tapi, nearly one month, bile mengeliat suara pun keluar sekali.. so, malam2, memanglah bising nak tido.. kena check betul2, tu mengeliat ke atau Haikal dah bangun sebab nak susu atau berak..
  • Bila mengeliat2, Haikal boleh mengiring badan dia sendiri.. Tido pun dah tetap position.. bila bangun tengok dah senget dah..
  • Sudah mula susah nak tidokan Haikal.. Dah pandai meragam sikit.. Bagi susu pun bising, letak dalam rocker pun tak kena.. Kadang2, mama yang tertido dulu.. hehe..
  • Kalau nak tengok Haikal senyum, kena tunggu Haikal tido.. Mungkin tengah mimpi indah la tu.. :)
  • Haikal kuat melonjak atau menendang2 kaki dia.. so, bile time mandi dalam besen mandi tu, kena pegang elok2 takut terlepas..
  • Bila berjaga, tak suka baring dan main sorang2 atas tilam.. Haikal nak orang angkat.. Kalau ditimang2, muka bahagia betul..
  • Sejak lahir, baru 3 kali Haikal keluar.. Itu pun utk pergi klinik.. And mama tengok Haikal tido aje dalam kereta dan bila terjaga, Haikal senyap aje, tak merengek pun.. Emm, rasa2nya Haikal pun suka jalan jugak ni.. :P
  • Selalu bersin dan diakhiri dengan suara yang comel.. Yes, this one, macam mama dia.. hehe..

6 comments:

Queen said...

ini lah nanti entry yang akan dikenang2 bile haikal dah besar....btw...somelnye haikal......bam bam bam...

Miss Q said...

jangan bagi haikal puting tau.. nanti jongos macam abang qaiser!

This is .... said...

Queen,
mama Haikal pun akan kenang selalu.. :)

Qast,
Memang tak nak bagi.. tapi, bile tengok baby asyik nganga2, tak sure lapar ke atau memang kena ada something dalam mulut dia.. huhu.. i'm still learning.. :P

mira edora said...

congrats... comeynyer haikal... guna sepenuh masa sekarang.. pasni dah nak start keje..

:: !zyan :: said...

ohhhh....ko da bersalin rupenye.
Alhamdulillah n tahniah emi :)
comey haikal..

This is .... said...

kak mirah,
thank you.. less than one month dah nak naik keje, ala... lemahnya..

Izyan,
thank you izyan.. congratulation utk ko jugak, pengantin baru.. :)