Monday, June 8, 2009

Bali, Our Honeymoon Getaway..

That was our first time went to Bali.. As usual, I was very excited.. Aku kan suka pegi jalan.. heheh.. Let share some stories here.. This will be very long entry, pls take note! kalau xlarat baca, tengok gambor aje ok? :)

12th May 2009 (Tuesday) - Day 1:

Berlepas dari LCCT. Di Ngurah Rai Airport Denpasar, villa driver jemput kami.. Check-in Grand Akhyati Villa.. First day, kami tak ke mana2, hanya berehat2 di villa.. Energize our body for an expected long tiring day on the next day.. Kalau pegi jalan, tapi xpenat, bukan jalan namanya.. hihi..

Ni gambar2 di villa.. Kan bagus ada rumah macam ni, with private pool.. taknak keluar dibuatnya.. :)











12th May 2009 (Wednesday) - Day 2:

Kami mulakan pagi dengan sarapan pagi.. Ramai orang cakap susah nak dapat makanan halal kat sini, yes it is definitely true! Pagi tu, tukang masak datang ke villa and prepare our breakfast.. Dia tanya kat my husband "Pak, babinya mau di letak di mana??" haha..terdiam sebentar dibuatnya.. geli, loya semua ada.. Dia masak guna kuali yang ada kat dapur tu.. Dahlah malam semalam, aku panaskan makanan dalam tin dalam periuk.. We asked him to take the babi pork back with him.. At last, kami makan roti and croissant saje.. Telur2 semua tak lalu nak makan.. Sudu pun x guna dah.. Sudahnya, every morning, kami makan roti and jam aje.. Boleh kurus kalau hari2 macam ni.. hehe. Dah makan, dapat complimentary massage from the the villa.. gambar xde, sensored! haha..

Check out dari villa at 11.00am, pak supir (Nengah Polos) jemput.. kami terus ke Taman Ayun Temple... Tempat cantik, cuma biasalah Bali banyak temple.. Aku bukan suka sangat nak lawat2 temple ni.. tapi, sebab pemandangan yang cantik2, aku suka amik gambar.. kalau boleh every angle kena amik gambar.. hehe.







Kemudian, pegi ke Bedugul. Temple by the lake... Nama tasik tu, Beratan Lake..







Had our lunch here.. Di Rumah Makan As-Siddiq.. Menu utamanya Ayam Bakar Taliwang.. Makanan boleh tahan, berselera kami makan..



After lunch, we headed to Botanical Garden.. Lawat Taman Kaktus and Taman Orkid..


Muka patung yang menakutkan!


Taman Kaktus..





Then, ambil angin sambil tengok view Beratan Lake dari atas bukit..




Love this!.. Idea pak supir, he helped us capture the pic. Now, I know how do I look from the back.. haha..

Petangnya, kami berada di Tanah Lot.. I love this moment.. Watching the sunset with my loved one.. chewah! hehe.








Ini pun idea pak supir.. See the shadow in front of us..








Sunset..

Dari Tanah Lot, balik ke Legian utk check-in hotel. Stay di Casa Padma Suites for 2 nights.
Senang jugak, tak payah angkut2 barang the next day.. Setiap hari, barang semakin bertambah hasil dari memborong di tempat2 yang kami singgah.. Casa Padma ni kat bandar.. So, malam2 bising bangat sebab depan hotel ialah pub.. tapi, best juga senang nak keluar jalan kaki pegi shopping malam2..





Cari McDonald kat Legian, tak jumpa.. Tapi, jumpa ini..



Last2, naik teksi pegi Kuta.. Dah makan, naik teksi balik ke Legian and sambung jalan2 lagi sambil cari tempat massage yang okay.... kami pegi massage kat Green Grass Wellness Care.. Murah je Rp85,000 utk 1 jam massage.. Nak tertidur2 aku dibuatnya.. :P

13th May 2009 (Thursday) - Day 3:

Pagi tu, breakfast roti lagi.. itu aje yang yakin boleh makan.. After makan, pegi Pasar Umum Sukawati.. Kalau ada macam2 nak beli, souvenir, handcraft, baju ke, better shopping kat
sini.. harga lagi murah if compared to Tanah Lot, Kuta, Ubud or other places.. Bisa tawar-menawar lagi..





Pergi tempat orang buat silver di Celuk, just tengok2 aje, cuci mata.. nak beli, mahal sangat..
takde diskaun pulak tu..

Then, ke Ubud.. Singgah makan di restoran masakan padang.. Lepas tu, singgah sekejap Pasar Ubud.. dah sampai, takkan xnak singgah.. So, jalan2 la tengok2 aje.. kat sini mahal berkali2 ganda dari tempat lain.. Maybe sebab foreign tourist ramai kat sini.. Tapi, ada jugak yang terbeli.. hehe.


Di Ubud..


Siapa mau babi guling popular di Ubud? Loya2.. huhu.

Dari Ubud, kami ke Goa Gajah.. takde lain, selain pura (temple)... My hubby minat sejarah, jadi dengarlah penerangan pak supir dengan khusyuk.. hehe.. Aku amik gambar aje kejenya..







Kami di GWK (Garuda Wisnu Kencana), tak siap lagi, tapi dah bukak utk visitor..






Teropong apa tu, bang? :P


With Barong..

Then, ke Uluwatu.. As usual, nak tengok matahari terbenam juga.. Banyak sangat monyet kat sini.. Kena bukak cermin mata, risau monyet ambil.. so, rabun sekejap.. Nak amik gambar
pun takut2.. huhu.. Ada yang menjerit2 sebab terperanjat monyet tiba2 muncul..




Temple by the cliff behind us.. Monyet2 pulak sibuk kat tepi..


One of signboards that catched my attention..

Malam tu, kami makan malam di tepi pantai Jimbaran.. Makan seafood, it tasted quite nice.. Suka sotong bakar dia.. Sambil makan sambil dengar orang nyanyi2.. Harga makan, boleh kata mahal jugak la.. tapi, tak apa la once in a lifetime..







14th May 2009 (Friday) - Day 4:

Check out Casa Padma Suites.. Pagi2 dah bangun, semata2 nak tengok Barong Performance..
Pernah jugak aku terbaca on the internet, orang cakap best.. tu yang nak try tengok.. Skali bile tengok, boring gile2.. aku tengok, tapi xde perasaan, xpaham apa.. just snap2 gambar aje la.. Rugi Rp80,000.. kalau beli t-shirt dapat 4 helai.. haha.




Before the show starts..


The show..


While the show goes on.. Boring!

On the way nak pegi Gunung Batu Kawi, pak supir bawak kami singgah di Tegalalang Paddy Terrace.. Cantik view kat sini.. Cuma tak syok, ada orang2 tempatan berjualan and paksa2 kami membeli.. After amik foto, cepat2 aku masuk dalam kereta.. Kesian my hubby, tertinggal kat luar kena kepung dek orang2 tu.. At last terpaksa beli jugak satu barang :) Sometimes, rasa kesian jugak tengok diorang cari duit. Kalau takde tourist, memang takde sale langsung agaknya.. Tapi, kadang2 tak berapa suka sangat sebab mengganggu pulak.. nak amik2 photo pun xsenang..



Ini gambar2 di Gunung Batu Kawi.. Cantik tempatnya.. Kena turun tangga, naik tangga.. Nasib baik kami fit, so takde lah semput.. ececeh.. :P










My new gadget..

Nasib baik ada tripod, bolehlah tangkap gambar berdua banyak2.. kalau tak, jenuhlah nak mintak tolong orang lain.. :P Ada juga yang pak supir tolong amikkan.. especially, tempat2 yang banyak anjing.. kang tak pasal2 kena tahi anjing, dah problem lain pulak yang timbul.. ;P Tapi, bagus juga bile orang dah tak kuasa asyik nak tangkapkan gambar aku, gunalah tripod pose sorang2.. haha..




Dah penat, kite makan pisang dulu!

Masa nak balik, nama pakcik yang jaga parking ni, buat aku tergelak.. haha.. Click image for better viewing..



Lepas tu, kami ke Tirta Empul Temple.. kalau tak silap pak supir tu cakap Water Spring Temple.. Memang banyak anjing la kat Bali ni.. mana2 pegi kena hati2, takut berlaga pulak dengan anjing kalau tak perasan..





Kalau ke Bali, tak sah kalau tak pegi Kintamani.. Di sini ada beautiful view of Lake and Mount Batur.. Tak yakin dengan kehalalalan toyyiban makanan kat sini, kami keluarkan stok instant food yang dibawa dari Malaysia.. Mintak air panas je dari Restaurant.. Ha, jimat belanja! hehe..




We are on diet! :)






My photographer.. :)

Then, kami ke Besakih.. kat sini ada temple yang terbesar kat Bali.. Agung Temple kot namanya..




Apa yang pak supir cerita pun aku x ambil pusing... yang penting, amik gambor... hehe..


Di Muzeum Kerta Gosa..

After amik gambar, kami ke Kuta.. Malam tu, check-in di Hard Rock Hotel, Kuta..











Rehat sekejap, lepas tu terus turun utk jalan2 di Kuta.. Jalan kaki aje, senang.. enggak macet (traffic jam).. And, shopping lagi!!..


Di Hard Rock Megastore.. Sempat promoter belakang tu "peace"..


Rambang mataku... :)



15th May 2009 (Saturday) - Day 5:

Kul 11 pagi, check out from Hard Rock Hotel..





After that pergi main watersport kat area pantai dekat2 dengan Nusa Dua....main parasailing and banana boat kat situ....


I believe I can fly dengan bantuan parasailing



Lepas tu, terus ke Kuta utk check-in Nusa Indah Hotel.. Hotel ni dekat sangat dengan shopping complex.. Service pun bagus.. Request macam2 (towel, cawan, early breakfast etc), sekejap je dah sampai..



Petang tu, sewa motor untuk round2 area Kuta.. Memang sesuai naik motor aje, sbb Kuta memang traffic jam especially weekend macam ni.. Sebab tak berapa arif jalan di Kuta, co-driver jadi tukang tengok GPS.. jalan punya jalan, skali salah simpang, da.. aku memang tak pandai tengok peta.. hehe...


Aku dan tukang ojek.. haha..


Tukang ojek nak isi petrol.. :P






Sunset di Kuta Beach.. sambil menunggu my hubby tolak board surfing.. :)

Malamnya, kami keluar jalan2 lagi for last minute shopping.. Memang hectic gile.. nak kejar masa sebelum shopping complex tutup.. :P



16th May 2009 (Sunday) - Day 6:

Ini hari terakhir kami di Bali.. Pagi2 lagi dah bangun.. Flight kul 7.50am.. After pulangkan motor yang disewa tu, kami naik teksi untuk ke Ngurah Rai Airport, Denpasar.. Sampai KL kul 11.00am..


Balik rumah terus masak sebab my hubby dah tak tahan dah lama tak makan nasi.. hehe..

Overall, we had a good trip, kecuali masalah makan la.. . Pak supir pun baik sangat.. Good to know him.. Sangat puas hati sebab we planned the trip ourselves, from the air ticket, transportation, accomodation, itirenary etc.. Tempat2 yang nak pergi, aku yang pilih.. kalau boleh semua tempat nak pergi, mana tau nanti tak datang sana lagi.. Based on our experience, we prefered to go somewhere else instead of Bali, kalau ada rezeki la nanti.. :)

10 comments:

LynnDa @ PeNg said...

emy giler best honeymoon korang...
6 hari kat bali...??
pass tuh kena start keje plak...hehehe

Qis said...

amy! bestnye honeymoon!!!!

This is .... said...

peng: ye, 6 hari.. nasib baik aku xkeje isnin tu.. boleh rehat2 lagi.. hehe..

qis: boleh bagi idea utk bulan madu ko pulak, tak? :)

karipapsayur said...

best nye.. if kakak dont mind; total budget utk kesemuanya berapa??

This is .... said...

erm, murah sikit la dari travel agent quote.. hehe

aien5283 said...

Ko dpt award. Visit blog aku k!!

aien5283 said...

Happy nye muka ko.. Jeles aku, hehe.

This is .... said...

aien, thank you.. nnti ada masa aku buat la award tag tu.. (kalau rajin.. haha)..

hehe, saya kan happy slalu.. :P

C.I.K.R.E.E.N said...

best giler jenjalan dgn org tersayang.jeles sih...lama lak tue.fuh!

This is .... said...

tak payahlah jeles2.. nanti ko pegi la pulak dengan cik abg ko.. hehe