Thursday, January 10, 2013

Haikal’s Activities At Home…

Bila tengok Haikal main sorang-sorang, rasa kesian dia takde kawan.. Tapi, dia bukan kisah pun.. Semua benda pun dia boleh buat main.. Mama & papa lah kawan dia.. Selalu dia paksa aku main sama-sama sampai tak larat, siap pass suruh ajak papa.. hehe..

Ni dia main bola kat dapur.. Kalau boleh, hari-hari nak sepak bola.. Kalau dia main dengan aku, dia suruh aku skipping sekali.. Semput, mak! haha..

Video bawah ni Haikal baca ABC.. Sambil aku lipat baju, dia baca kat bawah.. Setakat ni, dah kenal huruf besar dan huruf kecik.. Ada sikit confuse jugak kadang-kadang… Dalam usaha nak ajar Alif Ba Ta.. Susah nak fokus kot kalau setakat aku tunjuk flash cards dan bacakan buku.. Kalau korang tahu any iPad apps yang ajar huruf hijayya ni, please share, okay! To tell you the truth, Haikal banyak belajar ABC, 123, vocabularies through iPad..


Please excuse the mess..

Haikal dah nak masuk 3 years old February nanti.. How time flies…

3 comments:

MamaAliya said...

cute je dia baca.hihii

Shaleila said...

as salam dear ,..

boleh tak uuii kongsi camna uii ajar haikal mengenal abjad,..


kita baru beberapa ari lepas start ajar sarra secara tabah hehehe,..dia baru hafaz a,b,c jee,...tapi itu pun liat nak tarik minat dia,...

sayahappyslalu said...

Shaleila,
budak-budak memang dia mcm tu.. tak boleh paksa.. slow-slow, insyaAllah okay.. I suka ajar Haikal mcm main teka-teka.. contoh ada magnetic alphabet tu, tanya dia "Mana A?" nanti dia cari.. atau i tunjuk satu huruf, pastu dia teka huruf apa.. kalau tak betul, geletek ke.. bagi dia happy-happy masa belajar tu.. hehe..