Thursday, November 13, 2008

Kempen Cuci Tangan...

Masa Buletin Utama tadi, terdengar berita tentang Kempen Cuci Tangan ni.. That makes me interested and my eyes started looking at the tv screen.. (Biasanya, aku jarang tgk berita.. Just dengar aje sambil buat benda lain, mengadap PC, for example..)

Kempen ni dianjurkan kat sekolah2 untuk beri pendedahan kat kanak2 tentang pentingnya basuh tangan.. Ikut kajian mana entah , faktor utama berlaku sakit perut or penyakit2 tangan, kuku & mulut di kalangan kanak2 ni, sebab diorang tak basuh tangan dengan betul..

Apa yang menarik masa berita tu ialah aksi budak2 skolah buat demo basuh tangan ramai2.. Beratur dalam barisan, lepas tu angkat tangan, sambil ikut kakak2 dari Unilever buat gaya basuh tangan.. Comel sangat and buat aku tersenyum.. Bagus jugak kan kempen camni... Tak semestinya utk kanak2, tapi apply to all of us as well..



Sumber: http://www.healthstatus.com/health_blog/2008/10/28/your-health-is-in-your-hands-hand-washing/

FootNote: Aku cuci sudu, garfu, pinggan mangkuk segala, tiap kali nak guna sbb takut ada tikus curi2 meniti atas barang2 ni time aku takde kat dapur.. Ini, namanya, terlebih concern @ geli.. hehe..

No comments: