Friday, January 16, 2015

Kitchen Cabinet By Sliderdrobe…

From our experience (dan seorang kawanku – yang kenal melalui kitorang), we strongly DO NOT recommend this company - Sliderdrobe! huhu.. Sorry.. Malas cerita the problem, nak cite fasal kitchen aje.. hehe

Design and arrangement of the appliances memang dah plan awal-awal.. More than a year ahead! Cakaplah semangat ke apa, dah kami memang macam tu.. hihi.. We want it to be perfect (at least to our eyes lah).. Ada masa juga untuk save $$$$.. 

Banyaklah aku browse gambar-gambar kitchen.. Especially in Pinterest, Houzz and sometimes beli magazine.. Ini salah satu contohnya.. I’m so in love with the marble top.. Terus simpan niat I want! I want! haha..

040

Ni contoh gambar 3D dapur:

927Straight line design.. Simple sebab aku teringin sangat nak ada island kat dapur.. So, tak perlu cabinet fancy-fancy keliling dapur..

924 With an island, my kitchen will look like this..

Cabinet installation sepatutnya amik masa dalam 2 weeks plus, tapi sudah drag sampai sebulan lebih.. Gasaklah, benda dah lepas cabinet pun dah siap.. So, sekali lagi, not recommended… LOL..

1964 Larder unit..

1967 We chose Blum mechanism for whole kitchen, except for baking area (save budget)..

2208 Base for the island.. Saiz island 10 kaki x 4 kaki… Kalau letak bar stools, boleh muat 4 buah kerusi.. Mula-mula plan dulu, saiz dalam 6 kaki x 3 kaki macam tu.. Lepas pecah bilik, tengok boleh pergi up to 10 feet, designer pun suggest biar besar, maximise the space baru cantik.. Kalau kecik je tengah-tengah dapur asal ada, tak meet the purpose of having an island, baik letak meja makan je situ.. So, lepas consider laluan untuk lalu semua, memang ngamlah saiz tu.. Takde isu berlanggar punggung LOL…

2281

2456 Volakas Marble top ni beli dari supplier tiles.. Super love with this! Memang the “highlight” of my kitchen hehe.. Supplier tiles ni memang very nice person.. She helped a lot, design and all.. Dialah yang pilihkan this marble slab for us..

2960 Appliances sudah siap dipasang..

2988

3039 Desicion buat tingkap kat situ is a good desicion ever! haha.. Tak suka tengok table top semak penuh pinggan mangkuk lepas cuci, so melalui tingkap tu, pass ke laundry area.. Drying rack letak kat situ.. Lepas tu, tutup tingkap dengan blinds.. hehe..

3013 Reginox Jumbo sink & Grohe Minta mixer tap..

3093Untuk kitchen hob, kali ni aku nak try pakai jenis stainless steel pulak.. Before this dah try glass.. After 2 months of using, aku suka.. Senang bersihkan lepas masak ;)

This is how my kitchen looks like.. 

2964

138 Spoon Bar Stools beli from moredesign.asia.. Combination black and white..

Yang ini pulak 3D design for my baking area.. Panggil baking area sebab tempat aku simpan barang-barang baking aku..

1783 For this cabinet, guna acrylic material, cheaper option.. Pintu kat glass display tu saja guna spray paint..

045
Kecik je table top situ, with display cabinet just for the purpose nak design lain sikit.. Kalau aku buat full cabinet semua, macam too common and lama2 jadi bosan.. Kalau nak guna mixer ke apa, I still prefer buat kerja kat island..

Later cerita area lain pulak okay :P

9 comments:

Nooriah Abdullah said...

asaalm singgah sini dan follow,kaknoor pun suka tengok dapur dari pinterest mmg cantik sangatkan, tapi angan2 je lah dulu

afisya afida said...

saya pun mampu berangan dulu..hehe

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Jatuh cinta!!!

Irma Putri said...

adussss...lama tgu entry ni... berkenan kat semua... esp. marble top island tuh.. pasni leh hapdet susun atur kt semua drawer & cabinet kak... mmg idealistik & realistik..jeles i xde tempat baking mcm tuh... superb sis

edrina said...

cantik giler!!

Fathanah said...

yg ats kabinet tu ad plaster ceiling ke? hehe. sori blur la bab2 rumah ni.

Ian Vong said...

Nice looking kitchen. Too bad it was a poor service from slider....

iSuha|m| said...

Salam,

Boleh tlg share contact supplier marble you? TQ

Akpanjang Akpanjang said...

yang poor service to camna poor? And yang tak recomended to kenapa? yang you post setelah siap i nampak pun mau, sila bagi tau apa i kena was was terhadap company Sliderdrobe ni