Tengah trend brownies kedut sekarang ni.. Kalau makan, aku tak boleh stop which is sangat bahaya haha…
Di sini aku nak share resipi yang aku guna.. Resipi ni telah dishare oleh my baker friend.. IG dia littleshoplots_cakes.. I should give credit to her.. Jarang baker nak kongsi resipi, okay!.. Semoga Allah murahkan rezeki dia.. Amin
Bahan-bahan dan cara penyediaan:
A) 120 grams salted butter + 200 grams granulated castor sugar - Panaskan bawah api sehingga cair. Biarkan sejuk
B) 300 grams dark chocolate – cair kan guna double boil technic. Biarkan sejuk
C) 130 grams all purpose flour + 30 grams cocoa powder
1/2 tea spoon baking powder – ayak campuran..
D) 3 large eggs + 1 tea spoon vanilla essence – Pukul sehingga kembang dan berwarna pucat.. Use maximum speed.
Steps:
1. Panaskan oven. 160 degree Celcius.
2. Guna 9 x 9 inci loyang. Gris dengan mentega.
3. Campurkan campuran gula+butter dan coklat ke dalam telur yang telah dipukul… Use maximum speed about 5 minutes
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Use speed 1. Sekejap saja, lepas tu ratakan dengan spatula. Jangan terlebih kacau/over beat, nanti tak jadi kedut. The batter should be smooth silky and shiny
5. Tuangkan dalam loyang. Bakar selama 25 – 30 minit. Check untuk make sure brownies dah masak.
6. Biarkan sejuk selama 1 jam. Lepas tu boleh dipotong..
Notes:
- guna high quality chocolate – aku guna Beryl’s Dar Chocolate Compound (button type)
- Guna fine granulated castor sugar sahaja
- Guna low heat. This will allow the “crispy skin” to develop
- Do not over beat once you add in the flour
Selamat Mencuba!
1 comment:
kecur. cantiknya kedut tu!
Post a Comment