Thursday, December 4, 2014

Solarwave Water Heating System…

Sistem ni purposely untuk air panas sahaja… Jangan salah faham dengan yang convert jadi tenaga elektrik pulak.. Yang itu, lain sistem dia..

My husband pilih Solarwave, setelah study and compare beberapa jenama lain.. Time Homedec ke, Perfect Living ke, memang sesuai nak compare sebab mostly ada bukak booth under one roof..

1242

Ideanya supaya boleh jimat elektrik, tak perlu pakai water heater biasa tu.. Yang tu, beli sebiji pun dah RM500+ (with pump).. Mula-mula ni memang banyak sikitlah belanjanya, melibatkan solar system, hack dinding, tambah copper piping.. Tapi, lepas tu dah tak pakai elektrik dah bila nak guna air panas... Air pun Selangor bagi free 20 meter padu.. hehe..
 
Kitorang buat sistem ni untuk shower tap di toilet tingkat atas sahaja.. Tingkat bawah, tak buat sebab tak mahu banyak sangat tukar/tambah piping.. Lagipun, kat dapur bukannya nak pakai air panas pun.. So, toilet tingkat bawah, just beli sebiji water heater aje untuk kegunaan tetamu, maybe.. 

1244

Setelah guna a few weeks ni, memang rasa berbaloilah.. Dahlah mandi tak kira pagi ke, petang ke, aku guna air panas.. :P Those yang plan nak pasang solar system ni, kalau boleh before pindahlah, hacking works ni memang serabutlah kalau ada barang-barang dalam rumah..

2 comments:

Irma Putri said...

bila nak update lagi nih... tgk kat ig dh cantek dh rumah akk..tak puas tak puas

EIDA said...

salam.. saya eida.. boleh tak share ngan saya kos untuk pasang solar wave nie? thanks ya. ni email saya.. eidaidris@gmail.com dan kalau x keberatan nak tahu juga kos kitchen kabinet awak. cantik sangat2.