Monday, August 19, 2013

Toilet Training…

Haikal sekarang dah 3 tahun 6 bulan.. Dan dia masih ber”diaper” hehe.. Salahkan kitorang, lambat start! kehkeh..

Actually our first trial dalam beberapa bulan lepas, for 3-4 hours.. Okay lah, setiap setengah jam bawak pergi toilet dan buang air kecil.. Lepas tu, tak teruskan, maybe aku terlupa haha..

So, bulan puasa lepas, try lagi untuk 2 hari.. Hari pertama, try dari pagi sampai pukul 4.00pm+, “accident” 1 kali..  Hari kedua, “accident” 2 kali.. Haikal sendiri yang surrender, dia mintak pakai pampers sampailah ke hari ni.. LOL.. Dia fed up kot sebab asyik kena bukak seluar dan masuk bilik air.. Kacaulah aktiviti dia tengok youtube kat PC.. huhu..

Takpelah, tunggu dia ready, baru start balik.. Sekarang, bila nak pakaikan dia seluar, aku tanya “tak payah pakai pampers ye?”.. He insists to wear it.. Tak naklah paksa-paksa.. Nanti dia buat2 terkencing merata, lagilah stress, kan? Just go with the flow..

Kalau ada tips nak ajar anak toilet training, share ye.. :)

4 comments:

Diyanazman said...

well... tipsnya ialah kesabaran yg menggunung! hehehehe tu jer! jgn patah semangat, tinggalkan diaper! all the best... heheheh

sayahappyslalu said...

Diyana,
Baiklah mommy of 2.. Hehe.. balik outstation ni, boleh start balik..

izzatiazizan said...

http://mamapunyastory.blogspot.com/2013/02/toilet-training.html

azie zin said...

Huhuhu..anak sy yg umur 4 thn pun lum free diaper sepnuhnya..pki cumer biler gi tadika n kuar jln2..
Takpe.... Slow2 la...tapi kena byk sbr..sy pun kdg2 ilang sabar..hihihi..baper bnyk nak kena tukar sluar lm 1 ari...