Semenjak ada bread maker, rajinlah nak experiment itu ini.. hehe. First try ialah donut.. Tapi, tak berapa menjadi.. Dough lembik bila dah siap diadun, aku jadi susah nak bentukkan bulat-bulat.. Last-last aku pakai acuan bento aje (bentuk Mickey Mouse haha).. Bila dah digoreng, kulit luar jadi keras, tapi isi dalam lembut dan gebu.. So maybe resipi tu tak kena, aku rasa.. Takpe, kite try next time..
So this is the the second recipe.. Milk Bread nama dia.. Aku ikut resipi yang dalam instruction/manual bread maker aje.. Memang jadi… Tunggu ada ramai orang, bolehlah buat lagi.. Sebab saja-saja buat, siapa nak makan?? Tong sampah jawab dia haha…
Guna bread maker memang senang.. Dump je semua dalam tu… Tengok-tengok nanti dah jadi roti after 3 hours.. Yang aku tak suka ialah prepare bahan… Banyak mangkuk nak kena basuh.. huhu
Semalam aku try buat Japanese Sweet Bun.. Gebu dan lembut isinya.. Untuk bahagian atas, aku tak sure sama ada placement loyang dalam oven buatkan dia bakar tak sekata (ada yg gelap warna) atau aku patut bakar guna heat bawah aje..
Being an amateur baker, bulat-bulatkan pun tak sama saiz hehe..
Sebelah kanan tu warna lebih gelap.. Go back and practice more!
Aku guna Breville Bread Maker BBM600.. Actually agak jakun jugak mulanya sebab tak sangka dia boleh buat roti sendiri hahaha… Aku tak pernah tahu sebelum ni… Redeemed during CIMB Fiesta Rewards, so aku rasa sangat berbaloi.. Dia boleh select 3 sizes of bread.. So everytime aku select yang paling keciklah 750 gram, untuk mencuba..
Wish me luck, next week cuba menu lain pulak.. Kismis dah siap beli awal-awal, apa nak dibuat tu? Hmmm…
prektis few times, in shaa Allah akan menjadik kot.
ReplyDeleteaida dulu meroti, awal-awal semua x jadi cantik.
now boleh la...
InsyaAllah.. semoga i rajin :)
ReplyDelete