Sejak buat aiskrim kali pertama hari tu, dah syok pulak nak buat lagi.. Tapi, bila kite buat sendiri tanpa ice cream maker, leceh sikitlah.. Kena rajin kacau bancuhan ice cream tu bila dalam proses nak bekukan dia..
Nak tunggu beli KitchenAid Ice Cream attachment tu, macam lambat lagi.. So, I decided to buy this first.. Kenwood Ice Cream maker IM280.. Aku beli online dari eShop Bagus, harga RM199.. Kat Lazada.com.my murah sikit, RM179 tapi masa tu abis stock pulak..
Ala terkecik pulak video ni.. Bancuhan aiskrim (yang disejukkan) dimasukkan dalam ice cream maker ni..Putar sampai likat…
Aku putar sampai jadi macam ni.. Then, masukkan dalam freezer untuk bagi dia lebih keras.. Bila dia keras, kite scoop dia, jadilah tekstur aiskrim sebenar..
Lepas ni, nak belajar buat aiskrim lain pulak.. Baru berbaloi dan balik modal bak kata my hubby.. hehe..
Salam,
ReplyDeleteNak tanya la.Saya beli ice cream maker exactly like this.Tapi saya dah cuba 2x buat x jadi.Mixture tu tak nak jadi keras macam ice cream.Even dah on machine smpai sejam pon,still xde perubahan texture pada mixture tu.pernah experience macam ni x?
Alamak, i tak sure pulak. Depends on the mixture kot.. Mcm i buat pun, dia xkeras betul2 just adunan jadi likat.. Lepas tu continue simpan dalam freezer..
ReplyDelete